Singurul in masura sa determine cauzele si tratamentul infertilitatii, care difera de la cuplu la cuplu, este medicul. Fertilizarea in Vitro, este de cele mai multe ori inferioara "fertilizarii in pat", iar cuplurile au nevoie de multa rabdare si relaxare,astfel incat sa fie permis ciclul biologic natural. Dupa 6 luni de incercari fara succes este timpul,in cele mai multe cazuri, sa va prezentati la un medic pentru o investigatie amanuntita.

Un medic ginecolog obstetrician poate trata infertilitatea pana la un punct,dupa care va trebui sa apelati la un specialist in infertilitate. Acesta este un moment tensionat pentru ambii parteneri si faptul ca veti fi trimis la un al doilea specialist poate fi descurajant. Nu trebuie sa uitati insa faptul ca nu doar tratamentul in sine si administrarea unor pastile va duce la fertilitate.

Un control amanuntit al ambilor parteneri inainte de a se incepe un tratament impotriva infertilitatii este absolut necesar. Se vor controla activitatea hormonala, ritmul menstrual si anatomia femeii. Se vor prescrie vitamine prenatale care vor indeparta riscul avortului si eventuale problemele genetice .

Femeile tinere(sau barbatii) au mai multe sanse ca rezultatul sa fie pozitiv intr-o perioada mai scurta de timp,decat cele mai in varsta. Intre 4 si 6 luni de insucces in fertilizare poate fi o problema la cuplurile intre 20-30 de ani, dar un cuplu de peste 30 de ani va trebui sa astepte inca cateva luni inainte de a suspecta o problema de fertilizare.

Un prim pas in combaterea si depistarea infertilitatii este luarea temperaturii bazale,o metoda simpla, ce presupune la femei luarea temperaturii in fiecare dimineata timp de o luna de zile. Pe baza acestui calendar se vor afla zilele fertile in care are loc ovulatia. Medicul va va indica acele zile,care vor fi propice procrearii.

Pentru a se stabili daca aveti un ritm menstrual normal, va trebui sa folositi metoda temperaturii bazale timp de cateva luni. Odata stabilite aceste doua lucruri,va trebui sa faceti un examen ginecologic si cateva teste de sange pentru a verifica nivelul hormonal, care va indica daca aceste cicluri normale sunt de fapt adecvate pentru fertilizare si implantarea oului fertilizat.

E posibil ca ovulul sa nu fie sanatos sau sa nu fie produs destul progesteron, necesar la implantarea ovulului in peretele uterin. Daca se intampla asa,atunci oul fertilizat va fi eliminat prin menstra. Un avort microscopic are loc, si inca o luna se va pierde fara nici un rezultat.

De aceea, pot exista probleme in indicarea unui tratament corect impotriva infertilitatii. Ciclurile neregulate pot fi indreptate printr-o intensificare (cu ajutorul medicamentelor) a ovulatiei, iar un perete uterin neadecvat pentru implantarea oului fertilizat,poate fi hranit ulterior cu progesteron, hormon ce probabil ca lipseste in aceste cazuri.

Dar, asa cum spuneam,aproape jumate din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului. O scadere a numarului si calitatii spermatozoizilor datorata unei interventii chirurgicale sau unor infectii tratabile, pot fi cauza infertilitatii la barbat. Exista totusi si un numar de cazuri in care cauzele infertilitatii raman necunoscute.

In cazul femeilor, blocajul trompelor, ca urmare a unor infectii mai vechi sau a unor endometrite, pot pune medicul intr-o mare incurcatura. E posibil ca femeia sa aiba un ciclu regulat si hormonii necesari, dar daca exista un blocaj mecanic in organism, sperma nu va putea niciodata intalni ovulul. Iar daca exista un blocaj partial,  poate avea loc fertilizarea, dar oul fertilizat poate ramane agatat de uter,creand astfel o sarcina ectopica.

Va fi nevoie sa se indeparteze acest blocaj, pe cale chirurgicala sau laparoscopica(cu sau fara laser), desi, in tarile dezvoltate,aceste tehnici sunt din ce in ce mai putin folosite datorita succesului obtinut in urma fertilizarii in vitro.

Rareori,infertilitatea se datoreaza anticorpilor din sperma sau se manifesta prin avorturi curente din motive imunologice. Dupa specialisti, anticorpii pot fi cauza infertilitatii si a avortului spontan.

Medicul ob-ginecolog poate spune cand e momentul potrivit pentru a consulta si alti specialisti in infertilitate, iar aceasta se intampla de obicei atunci cand cazul este neobisnuit sau presupune o interventie chirurgicala complicata si investigatii de laborator amanuntite. Atunci cand cazul de infertilitate pare complicat,pacientul va fi indreptat spre un medic specialist in probleme de infertilitate.