Prezentare
Impotenta este incapacitatea de a obtine sau mentine o erectie adecvata pentru satisfacerea ambilor parteneri. Poate fi devastatoare pentru increderea unui barbat in calitatile sale de partener sexual valabil. Episoade tranzitorii de impotenta apar la majoritatea adultilor de sex masculin. Trebuie mentionat ca aproape toti cei care apeleaza la alternativele terapeutice existente isi imbunatatesc performantele sexuale.

Cauze
Exista cateva afectiuni care pot determina impotenta. Majoritatea lor apar la persoanele varstnice; de aceea nu este surprinzator ca riscul aparitiei disfunctiilor erectile creste odata cu inaintarea in varsta.
Afectiunile insotite de un risc crescut de aparitie a impotentei sunt: bolile vasculare si diabetul, toate afectand functionarea adecvata a vaselor peniene.

Procesele patologice de la nivelul maduvei spinarii sau encefalului, diverse afectiuni neurologice (de ex. boala Alzheimer, scleroza multipla, boala Parkinson). Interventiile chirurgicale sau radioterapia la nivelul prostatei, vezicii urinare, rectului si colonului, care pot determina alterarea nervilor adiacenti, perturband astfel transmiterea impulsurilor nervoase de la nivelul creierului catre organele sexuale, impulsuri necesare pentru obtinerea erectiei si orgasmului.

Aproximativ 20% dintre cazurile de impotenta se datoreaza unor factori psihologici, printre care se numara stresul, anxietatea, depresia, furia, oboseala, plictiseala, teama de esec, teama de infectii si neincrederea in fortele proprii. In multe cazuri factorii organici si cei psihologici coexista.

Simptome
Incapacitatea de a obtine sau mentine erectia este trasatura definitorie a impotentei. Aceasta caracteristica se poate manifesta in moduri diferite, dupa cum urmeaza:
Daca impotenta:

  • este tranzitorie si apare numai ocazional situatia nu este grava; practic toti barbatii prezinta la un moment dat in cursul vietii disfunctii erectile.
  • se instaleaza treptat si persista este probabila existenta unei cauze fizice (organice) care o determina; aceasta este in general situatia impotentei cronice.
  • se instaleaza brusc, dar persista erectia matinala si capacitatea de a obtine erectie prin masturbare, este probabil ca o cauza psihologica sa determine aceste modificari.

Tratament
Daca suferiti de impotenta tranzitorie este bine sa va reamintiti ca pe masura ce inaintati in varsta veti obtine erectia dupa o perioada mai lunga de stimulare si ca satisfactia sexuala nu este echivalenta cu performanta. Daca impotenta este severa si persistenta trebuie sa apelati la un medic. Este important de mentionat ca numarul optiunilor terapeutice a crescut in ultimii ani.

Medicamentul cel mai frecvent administrat in prezent pentru tratarea impotentei este Sildenafilul care s-a dovedit eficient la 7 pacienti din 10. Comprimatul se administreaza cu o ora inaintea actului sexual si permite obtinerea prin stimulare a unei erectii normale. Este interzisa administrarea lui la persoanele care sunt in tratament cu nitroglicerina sau cu orice tip de nitrati intrucat prin combinarea acestor medicamente tensiunea arteriala poate scadea dramatic.

O alta optiune pentru tratamentul disfunctiei erectile este un dispozitiv de umflare sub vid. Dispozitivul determina patrunderea sangelui in vasele peniene prin crearea unei presiuni negative la nivelul lor; un inel de cauciuc este plasat ulterior la baza penisului pentru a mentine erectia. Inelul trebuie indepartat dupa maxim 30 de minute pentru a restabili circulatia sanguina.

Erectia mai poate fi obtinuta prin auto – injectarea de papaverina sau prostaglandine inaintea actului sexual; aceste medicamente pot imbunatati potenta pe termen lung prin imbunatatirea fluxului sanguin local. Prostaglandinele pot fi administrate si direct intrauretral pentru a determina erectia. Administrarea de testosteron poate fi eficienta la unii pacienti, insa nu s-a putut defini un nivel al testosteronului care sa garanteze potenta.

In cazul in care pacientul prezinta o afectiune vasculara, interventia chirurgicala care vizeaza repermeabilizarea arterelor peniene aduce beneficii la 50% dintre pacientii tratati astfel. Eficacitatea acestei tehnici a fost supraapreciata la aparitia ei in 1970, insa de atunci s-au inregistrat progrese.

In cazurile in care nici una dintre metodele descrise nu da rezultate se poate lua in consideratie implantul penian. Tipul cel mai putin costisitor de implant este cel semi – rigid care determina o erectie permanenta. Tipurile mai costisitoare si mai sofisticate permit umflarea cu ajutorul unui dispozitiv plasat sub pielea scrotului.

Daca se considera ca impotenta este de cauza psihologica, este cruciala revizuirea relatiei cu partenerul si identificarea altor posibile surse de stres sau tensiune. Un psihoterapeut experimentat poate indeparta probleme cum ar fi sentimentul nejustificat de vinovatie, anxietatea legata de performantele sexuale si inhibitiile referitoare la viata sexuala care au fost inoculate in stadiile timpurii ale existentei individului.

                                                                articol preluat din Baby zone