Pentru a nu fi, de cele mai multe ori, luata prin surprindere de menstruatie (destul de neplacut, nu-i asa ?) sau pentru a nu te ingrijora tot timpul gandindu-te daca data trecuta a fost sau nu in acea perioada "sigura" (si mai neplacut …), trebuie sa cunosti semnalele pe care corpul ti le da, sa le interpretezi si astfel sa poti sa prevezi orice posibila neplacere. Fiindca corpul tau iti da, in permanenta, semnale ce reflecta schimbarile ce se petrec. Asculta-l. Vei sti cand sa-l aperi si cand sa-l ajuti. Iti va fi foarte folositor sa fii constienta de toate schimbarile despre care el ti le semnaleaza. Menstruatia, ovulatia, secretiile vaginale, toate iti pot spune daca corpul tau este sanatos si daca functioneaza cum trebuie sau, din contra, daca sunt motive sa mergi la medic fiindca ceva nu este in regula. Cand apar aceste semne ? Ce inseamna fiecare ? Hai sa vedem …

Tot ceea ce exista se subordoneaza unui ritm, unui ciclu. Alternanta zi – noapte este un ciclu, alternanta anotimpurilor este un ciclu, rotatia planetelor este un ciclu, viata insasi – nastere, maturitate, moarte – este un ciclu. Difera doar perioada de la inceperea unui ciclu pana la terminarea lui si inceperea unui nou ciclu. Corpul uman este direct influentat de ciclul lunar, dar in special corpul femeii raspunde acestui ciclu. Asa cum luna trece prin mai multe fazein timpul unui ciclu, tot asa si corpul femeii trece prin mai multe faze si cum este foarte usor sa observi si sa intelegi fazele lunii, tot asa de usor este sa observi si sa intelegi fazele ciclului menstrual.

Primele cicluri menstruale apar odata cu pubertatea si vor continua pana la menopauza cand se vor sfarsi. Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care apar regulat, in fiecare luna, si se caracterizeaza prin ovulatie si menstruatie. Ciclul menstrual incepe in prima zi de menstruatie si se termina in prima zi a menstruatiei urmatoare, fara a o include si pe aceasta. Cel mai obisnit interval este cel de 28 de zile (cat cel al ciclului lunar …) dar se poate ca acest interval sa fie si mai scurt – de 22 – 27 de zile – sau mai lung – de 30 – 35 de zile, fara a fi ceva anormal. Durata poate fi influentata de starea ta generala de sanatate, de starea de oboseala, de dieta, schimbarea de clima si cel mai adesea, de stress. Dar foarte important este ca durata ciclului menstrual sa fie intotdeauna aceeasi. Atunci cand observi ca ciclul tau care a fost regulat, a devenit neregulat sau daca observi ca dureaza mai putin de 21 de zile sau mai mult de 35 de zile sa stii ca ceva nu este in regula si trebuie sa discuti acestea cu un medic endocrinolog sau ginecolog.

Fiziologic, ciclul menstrual se afla sub comanda unor hormoni si reprezinta o succesiune de modificari ale aparatului genital, modificari menite sa faciliteze aparitia si instalarea unei sarcini. Ciclul menstrual se poate imparti in doua perioade : perioada pre-ovulatorie si perioada post-ovulatorie (sau perioada luteala). Perioada pre-ovulatorie, cea de debut a ciclului, incepe in prima zi de menstruatie (sangerare) si tine pana in ziua ovulatiei. Perioada post-ovulatorie incepe odata cu ovulatia si se termina la inceperea unei alte menstruatii.

Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc regulat. El se caracterizeaza prin doua fenomene : ovulatia si sangerarea numita si mentruatie. Maturarea organelor genitale interne si externe si apoi modificarile ce apar in decursul ciclului menstrual sunt supuse actiunii mai multor hormoni care depind unul de celalalt printr-un sistem comanda – raspuns comanda. Ca raspuns la informatiile de origine nervoasa primite, anumite celule nervoase ale hipotalarnusului (regiune foarte importanta a creierului, sediul centrilor nervosi superiori) secreta un neurohormon LH – RH. Acest prim semnal hormonal, care are loc la fiecare 90 de minute, stimuleaza glanda hipofiza, situata chiar sub hipotalamus. Sub actiunea neurohormonului LH – RH hipofiza secreta la randul sau doi hormoni FSH si LH, care ajung la nivelul ovarului prin intermediul circulatiei sanguine. Sub actiunea hormonilor hipofizari, ovarele, la randul lor, secreta alti hormoni: initial estrogeni, apoi progesteron. Acesti hormoni trec in circulatia sanguina si actioneaza in special asupra organelor genitale : vagin, uter, trompe uterine si sani. In functie de concentratiile sanguine, estrogenii si progesteronul stimuleaza sau franeaza secretia neurohormonilor produsi la nivelul hipotalamusului si a glandei hipofize.

FSH (hormonul de stimulare foliculara) este hormonul hipofizar care antreneaza maturatia foliculului ovarian si regleaza concentratia de estrogeni secretati de catre ovar. LH (hormonul luteinizant) este hormonul care provoaca ruptura foliculului ovarian antrenand astfel ovulatia. El declanseaza o crestere a secretiei de progesteron de catre corpul galben aparut prin transformarea foliculului ovarian.

Estrogenii actioneaza asupra organelor genitale, asupra pielii si asupra mucoaselor, asupra tesutului osos, vaselor sanguine, asupra metabolismuluj in general. Progesteronul are un rol esential in ceea ce priveste o sarcina : el pregateste nidatia ovocitului fecundat. Sub actiunea progesteronului, mucoasa uterina sufera modificari radicale, care o pregatesc pentru implantarea ovulului.

Ovulatia reprezinta eliberarea unui ovocit – celula sexuala feminina – din ovar. In prima jumatate a ciclului, in faza pre-ovulatorie, incepand cu prima zi de menstruatie, un numar de foliculi sunt activati. Cativa dintre ei vor ajunge la maturitate dar unul singur va elibera ovocitul. Ovulatia are loc cu 14 zile plus sau minus 2 zile inainte de inceperea unui nou ciclu, deci cu 14 zile inainte de inceperea unei noi menstruatii. Ovocitul este aspirat de franjurii pavilonului trompei uterine (tub fallopian) iar aceasta ii va inlesni deplasarea catre uter. In timpul acestei calatorii poate avea loc fecundarea ovocitului de catre spermatozoizi, astfel survenind sarcina. Ovulatia este insotita uneori de dureri numite ovulatorii si care pot fi asemanatoare durerilor de apendicita. Spermatozizii pot trai, in interiorul vaginului, 3 – 4 zile iar ovocitul traieste aproximativ 1 – 2 zile dupa ce a fost eliberat. Asta inseamna ca perioada fertila, in timpul unui ciclu, este de 3 – 4 zile inainte de ovulatie si 1 – 2 zile dupa ovulatie. In toata aceasta perioada actul sexual vaginal cu ejaculare poate produce o sarcina.

In cazul in care ovocitul a fost fecundat se vor secreta cantitati suplimentare de progesteron care vor asigura bunul mers al sarcinii. Ovocitul fecundat va "calatori" pana in uter unde se va atasa de mucoasa uterina, special pregatita in acest scop de secretiile hormonale – va avea loc implantarea. Implantarea are loc la aproximativ 6 – 7 zile dupa fecundare. Atasarea ovocitului fecundat de mucoasa uterina se face prin distrugerea unei mici zone a acestei mucoase. Acest lucru are ca urmare o usoara sangerare. Trebuie sa fii atenta fiindca daca ciclul menstrual este scurt sau neregulat aceasta mica sangerare de implantare poate fi confundata cu o menstruatie usoara ce a aparut mai devreme …

Daca nu a avut loc fecundarea, ovocitul se va distruge in 24 de ore iar balanta hormonala se va schimba din nou, avand drept consecinta, dupa un timp, aparitia urmatoarei menstruatii.

Menstruatia reprezinta eliminarea mucoasei uterine (endometru). In fiecare luna mucoasa uterina se transforma sub actiunea hormonilor ovarieni – estrogeni si progesteron – pregatindu-se pentru primirea si gazduirea unui ovul fertilizat, ingrosandu-se progresiv in paralel cu o retea de vase sanguine si glande. Daca aceasta fertilizare nu are loc, secretia de progesteron scade. Aceasta scadere a nivelului progesteronului duce la aparitia unor mici contractii ale vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei uterine care incepe sa se elimine, producandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta menstruatia.

Sangerarea este usoara la inceput, creste in volum in zilele 2 si 3, apoi scade devenind, din nou usoara, pana se opreste. Cantitatea de sange eliminat dat si durata menstruatiei sunt caracteristice fiecarei femei, ele putand varia chiar la aceeasi femeie, de la un ciclu la altul. Sangele menstrual nu se coaguleaza datorita prezentei, in cavitatea uterina, a unor enzime. Daca cantitatea de sange eliminata este mare, enzimele nu sunt suficiente, si atunci se elimina si sub forma unor cheaguri. Menstra contine de asemenea si mucus secretat de glandele uterine si fragmente de mucoasa. In medie durata unei menstruatii este de 4 – 6 zile iar cantitatea medie este de o jumatate de pahar de sange. Daca menstruatiile tale sunt foarte scurte sau in cantitate foarte mica este semn ca hormonul progesteron este secretat in cantitate insuficienta asa cum si menstruatiile cu durata lunga sau in cantitate mare sunt semne ca ceva nu este in regula si trebuie discutat cu medicul ginecolog. Menstruatiile sunt precedate de unele simptome ce se numesc, toate impreuna, sindrom premenstrual.

Iar acest ciclu se reia, de fiecare data aparand menstruatia, apoi cu 14 zile, plus sau minus 2 zile, inainte de urmatoarea menstruatie aparand ovulatia, daca ovocitul este fecundat dupa 6 – 7 zile avand loc implantarea acestuia, daca nu este fecundat dupa 14 zile de la ovulatie incepand noua menstruatie ..

Preluat din 4Women.gov.