In timpul sarcinii, veti resimti, nu o data, dureri de variate intensitati la nivelul spatelui, al bratelor, al umerilor sau o tensiune sporita in brate sau picioare, ceafa sau omoplati. Surplusul de greutate pe care o purtati cu dumneavoastra nu poate trece neobservata si are consecinte asupra confortului dumneavoastra. Pentru a va relaxa muschii, pentru a obtine o stare de calm binevenita, este momentul sa exersati cateva miscari lejere.

1. In picioare sau asezata pe un scaun, tineti mainile pe langa corp si pastrati ceafa si spatele foarte drepte. Expirand, intindeti bratele in lateral, la inaltimea umerilor, si intindeti-va cat puteti de mult (ca dupa somn), din varful degetelor pana la omoplati. Mentineti pozitia cateva secunde, apoi reveniti, inspirand, in pozitia initiala.

2. In picioare, cu spatele drept, lasati capul jos, intoarceti-l incet catre dreapta si apoi catre spate, revenind ulterior la pozitia de plecare. Exersati de 2 ori catre dreapta si de 2 ori catre stanga. Veti obtine o decontractare a cefei si a umerilor.

3. Din sezut, mentinand spatele drept, rulati bratul drept deasupra capului, atingand cu  mana dreapta urechea stanga. Expirand, trageti usor cu mana capul catre in fata, catre dreapta, apoi spre spate. Reveniti la pozitia de start si schimbati mana. Exersati de 2 ori pentru fiecare parte. Aceasta miscare este menita sa relaxeze musculature bratelor si a partii superioare a corpului.

4. Asezata pe un scaun sau pe podea, cu picioarele incrucisate (turceste), ridicati mainile, cu degetele intrepatrunse (ca la rugaciune), in crestetul capului. Expirati si ridicati bratele spre tavan (cu degetele inca unite). Mentineti pozitia cateva secunde, apoi reveniti la pozitia initiala. Este un exercitiu recomandat pentru a usura durerile de umeri si a calma tensiunea de la nivelul spatelui.

5. Asezata pe jos, cu spatele drept si picioarele departate, prindeti cu mainile amandoua gleznele, cu genunchii cat mai aproape de sol. Aplecati-va usor, vertebra cu vertebra, mentineti pozitia cateva secunde, apoi ridicati-va incet. acest exercitiu este util pentru a scadea tensiunea la nivelul spatelui si pentru relaxarea muschilor de la ceafa si bazin.