In articolul anterior am prezentat o lista de interdictii pe care parintii le pot transmite in moduri variate copiilor. Consecintele lor sunt extrem de puternice blocand decizia de a fi fericit, cu atat mai mult cu cat cel mai des persoana nu este constienta de acest bagaj de mesaje pe care il poarta la nivel inconstient.

Exista indicatori care pot confirma prezenta unora sau altora dintre interdictii. Acesti indicatori sunt aspecte ce tin de comportamentul nonverbal, predilectia catre anumite sintagme, modele de comportament care se repeta fara o cauza aparenta.

Identificarea interdictiei este un pas foarte important in drumul spre inlaturarea ei. Tot pe acest traseu se afla si inlocuirea interdictiei cu o permisiune. Toti avem nevoie de permisiuni pentru a-si valoriza capacitatile. Altfel acestea raman la stadiul de potential, uneori pentru toata viata.
Fiecare stadiu de dezvoltare vizeaza anumite probleme a caror rezolvare depinde de disponibilitatea si suportul parintilor. Atunci cand suntem privati de ceea ce avem nevoie din partea lor, este foarte posibil sa primim in schimb o interdictie.

Cum arata o lista de permisiuni de care cineva are nevoie pentru a putea fi fericit?
Prima si cea mai importanta este permisiunea de A EXISTA, de a fi in lume. Inca din momentul nasterii copilul primeste mesaje daca este dorit sau nu. Asadar, radacinile acestui mesaj sunt foarte timpurii.

Fiecare persoana care este in viata, a primit ceva din aceasta permisiune. Daca un bebelus este mangaiat cu dragoste si ingrijit adecvat, el nu numai ca va resimti aceasta permisiune dar va dezvolta si un sentiment de optimism si incredere. Si ulterior va invata ca este in ordine sa fie in viata cu nevoi, dorinte, sentimente, chiar daca intalneste o persoana cu care este in dezacord.

Cel mai important interval pentru primirea acestei permisiuni este primul an de viata. Daca permisiunea nu este resimtita suficient de clar in acest timp, exista riscul de a primi in locul ei interdictia de A NU EXISTA, care se va manifesta prin tentative de suicid, accidente, dependenta de alcool sau orice alt tip de dependenta, depresie.

O alta permisiune care este necesar sa fie data de timpuriu, de la nastere si in primul an de viata este aceea de A AVEA SENZATII SI DE A FI CONSTIENT DE ELE. Copilul are nevoie de a accepta toate senzatiile lui corporale: foame, sete, durere, atingere, temperatura. Toate cele 5 simturi este nevoie sa fie disponibile. Altfel copilul va intelege ca are voie sa isi foloseasca doar o parte din simturi, cele care nu ii deranjeaza pe parinti.

O mama care este deranjata de plansul de foame al copilului si careia ii displace sa il hraneasca poate genera urmatoarele consecinte: copilul nu numai ca se va opri din plans, dar isi va suprima si senzatia de foame si va invata sa manance doar pentru ca vede ca asa fac si cei din jur, la anumite intervale de timp.

Altii, prin absenta acestei permisiuni invata sa nu vada, devin miopi, sau nu sunt constienti de senzatia de cald, de frig, de durere si se pot rani foarte usor.

Permisiunea de A SIMTI EMOTII este necesara de la inceputul vietii si pe tot parcursul anilor formativi. Nou nascutul este capabil sa exprime placerea, neplacerea si disconfortul puternic. Cand parintii reactioneaza la acesti indicatori si ii iau in considerare, ei vor transmite aceasta permisiune, iar copilul va continua sa exprime liber ceea ce simte. El are nevoie de raspunsuri prompte in special in primul an de viata pentru a dobandi abilitatea de a exprima ulterior bucuria, teama, tristetea si furia.

Daca parintii ignora ce simte copilul sau desconsidera, ei vor transmite mesajul NU SIMTI, iar copilul va invata sa isi desconsidere si el trairile sau sa le inlocuiasca cu cele pe care le doreste parintele.

O alta permisiune important este aceea de A GANDI. Pentru aceasta este nevoie ca parintele sa raspunda rational, clar si cu interes reactiilor, ideilor, creativitatii si curiozitatii copilului. Astfel va fi incurajata capacitatea de a gandi la potential maxim. Comportamentele de desconsiderare a copilului prin ignorare, informatii gresite, ridiculizare, critica, vor transmite interdictia NU GANDI.

Pe parcursul copilariei, este nevoie de permisiune de A FI APROPIAT fizic si emotional. Interdictia Psiholog, Cezara Dasuva fi transmisa daca parintele este prea ocupat, se teme de contact, nu este tandru. Aceste sentiment al apartenentei copilul il va resimti din permisiunea de A EXISTA si A FI APROPIAT. Aceste permisiuni sunt esentiale pentru a simti ca exista un loc pentru acel copil si ca este in siguranta.

Toti avem nevoie de acceptarea atributelor noastre fizice, care se poate obtine primind permisiunea de A FI CINE ESTI. Toate trasaturile de baza au nevoie de aprobare: sexul, insemnele apartenentei la sex, rasa, dimensiunile corpului, trasaturi structurale, culoarea pielii.
In general pe la varsta de doi ani si si cu siguranta pana la varsta de trei ani, fiecare copil stie ce sex are si daca acesta este acceptat de familia sa sau nu.

In general fetitele primesc interdictia NU AVEA SEXUL PE CARE IL AI deoarece baietii sunt perceputi ca fiind mai valorosi. Persoanele care au aceasta interdictie se simt inadecvate, ca si cum ar fi ceva fundamental in neregula cu ele.

Pe masura ce copilul creste, el are nevoie de permisiunea de A AVEA VARSTA PE CARE O ARE cu toate insemnele specifice acelei varste. Interdictiile care se pot da in acest context sunt NU CRESTE sau NU FI COPIL, in functie de dificultatile parintelui si de continutul care se activeaza in parinte in contact cu diferitele solicitari ale stadiilor de varsta. Unii copii le primesc pe amandoua pentru a indeplini cat mai performant sarcina de a avea grija de parinti.

Permisiunea de A AVEA SUCCES poate fi transmisa in mai multe moduri: prin aprobarea si interesul fata de achizitiile copilului, prin suportul in explorare si dezvoltarea abilitatilor, absenta geloziei sau competitivitatii din partea parintilor. Un copil care primeste aceasta permisiune va resimti un sentiment interior de competenta. Acest copil va fi o persoana care isi va trasa obiective pe care sa le poata atinge, va face ceea ce este necesar pentru atingerea lor si va avea o parere buna despre el in timpul derularii acestui proces.