Cauta:
Copilul meu inca isi mai suge degetul

Copilul meu inca isi mai suge degetul

  Autor Echipa NN Data: 16.01.2012

Copilul meu inca isi mai suge degetul
Suptul degetului are, fara indoiala, un efect de calmare asupra copilului, acest comportament fiind observat inca din pantec. Poate dura pana la varsta de 8-10 ani, desi copilul are la dispozitie si alte metode de a se linisti sau de a elimina eventualele tensiuni. Chiar daca, pe de o parte, nu exita foarte multe motive de ingrijorare, este posibil ca suptul degetului la aceasta varsta sa reflecte o lipsa de maturitate sau un temperament anxios.

Are 2-5 ani

Deocamdata, inca este normal sa recurga la aceasta metoda de a se linisti. Gradinita, in principiu, pune capat acestui obicei, favorizand independenta si autonomia copilului mic. Daca micutul dumneavoastra nu a renuntat inca la acest obicei sau, mai mult, recurge la el parca mai des ca inainte, nu trebuie sa va faceti prea multe griji. Suptul degetului nu il va impiedica sa se dezvolte absolut normal. Fiecare copil are un ritm de dezvoltare propriu, iar temperamentele mai tematoare pot avea inca nevoie de aceasta metoda de autoreconfortare, pentru a face fata noilor realitati.

Are deja 6 ani si nu a renuntat inca!

La aceasta varsta, gestul semnifica destul de clar faptul ca micutul nu e gata sa renunte inca la statutul de "bebelus". Acest tip de comportament poate avea mai multe motivatii:
 1. Familia s-a marit odata cu aparitia unui nou membru, care acapareaza atentia tuturor. Copilul vrea sa va spuna ca inca mai are nevoie de dumneavoastra.
 2. Parintii exagereaza putin cu cerintele lor: sa-si faca temele, sa aiba rezultate bune la invatatura, sa fie ordine in camera, sa fie cuminte etc. Prin gestul sau, copilul incearca sa va aduca aminte ca vrea sa creasca in ritmul lui si ca nu poate face fata atator solicitari de-odata.
 3. Ii lipseste increderea in el. II vine greu sa mearga inainte, asa ca se agata de obiceiurile vechi, pentru a se simti in siguranta.

Efectele asupra cresterii dintilor

Desigur, exista riscul ca dintii sa creasca stramb, eventual iesiti in afara. Acest tip de deformare poate fi vizibila incepand de la 6-7 ani, dar poate fi destul de usor corectata. Pe de alta parte, dezvatarea brutala de acest obicei poate conduce la afectiuni mult mai grave, de ordin psihologic, care nu se pot trata cu un aparat dentar. Daca incercati sa-l dezvatati cu forta sau daca ii faceti observatii umilitoare in public, riscati sa il complexati si sa-i accentuati nevoia de a se simti in siguranta. In ultima instanta, fiecare copil va renunta la suptul degetului, atunci cand se va simti pregatit.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
7 comentarii
 • a spus
  joi, 19.01.2012
  si eu stiam ca este sugar tot pana la 1 an [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.01.2012
  Eu stiu de la medic ca, in primul an, atunci cand copilul este alaptat, se numeste sugar . La [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 18.01.2012
  pt admina: sugar e doar primele 28 de zile. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 18.01.2012
  Din pacate eu nu am avut o copilarie fericita si mi-am supt degetul pana la 17-ani. Multumesc lui DD [ ... ]
 • a spus
  marşi, 17.01.2012
  intr-adevar. nu trebuie sa insistam cu degetul in gurita. daca i-l scoatem discret, fara sa facem [ ... ]
 • a spus
  luni, 16.01.2012
  doar atat? si metode de combatere a suptului degetului? In articol scrie clar ca nu trebuie sa se [ ... ]
 • a spus
  luni, 16.01.2012
  doar atat? si metode de combatere a suptului degetului? [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu