Cauta:
Cum renuntam la suzeta?

Cum renuntam la suzeta?

  Autor Echipa NN Data: 21.06.2010

Cum renuntam la suzeta?
Multi parinti prefera solutia suzetei pentru a-si linisti copilul care plange. Este adevarat ca reflexul suptului este format inca din perioada intrauterina. Suptul calmeaza, creaza o stare de bine, deconecteaza. In plus, suzeta este un substitut al sanului matern. Cand acesta lipseste, copilul tinde sa apeleze la ceva care il poate reconforta: unul dintre degete, un colt de paturica sau suzeta.

Este acest obicei de preferat suptului degetului?

Unii specialisti sustin utilizarea suzetei, afirmand ca este mai putin nociva pentru dentitie, mai curata si se renunta mai usor la ea. Pe de alta parte, nu este obligatoriu ca bebelusul sa suga altceva decat sanul matern. Este posibil ca el sa nu recurga la deget din proprie initiativa. Oferirea suzetei nu face decat sa-i induca un obicei nefast, de care ar fi putut fi scutit. Daca bebelusul este tinut ocupat cu suptul suzetei de fiecare data cand resimte o stare de disconfort, el nu mai este motivat sa gaseasca solutii creative de a iesi din impas. In felul acesta este incurajata mentinerea si proliferarea dependentei (care oricum exista la copilul mic). Un astfel de obicei poate duce mai tarziu, in viata adulta, la dependente mai grave, precum aceea de alcool, de tigari sau de mancare, de unde bulimia, obezitatea.

Scopul educatiei este acela de a asista copilul pe drumul sau spre independenta si nu de a-i alina suferintele temporare oferindu-i substitute care sa-l mentina intr-o stare de dependenta.

Cum ajutam copilul sa renunte la acest obicei o data instaurat si cand este cel mai bine sa o facem?

Dupa varsta de 1 an, cand majoritatea copiilor descopera motricitatea (mersul de-a buselea, mersul in picioare, manipularea obiectelor), ei incep sa fie curiosi, sa exploreze casa, sa studieze lucrurile intalnite in cale. Cu cat copilul va fi mai ocupat cu noile cuceriri, cu atat va acorda mai putina importanta suzetei. Atunci este momentul in care puteti incepe sa-l dezobisnuiti de ea. Cand cel mic o cere, mai intai discutati cu el despre dorinta sa: De ce o doreste? Cum se va simti o  data ce va primi suzeta? Negociati timpul pe care il petrece cu suzeta: "O poti tine 5 minute" - chiar daca bebelusul nu are inca notiunea timpului. Depinde de dumneavoastra sa cronometrati si sa ii cereti suzeta cand a expirat timpul. Amanati obtinerea ei: "Mai intai mananci / plimbam papusa / construim castelul si apoi vei primi suzeta."

Daca il surprindeti pe cel mic cu suzeta, va puteti aseza alatari de el, vorbindu-i. Daca este mai mare incercati sa-i distrageti atentia intrebandu-l cum se simte,  daca este mai mic, propunandu-i diverse jocuri.

Il puteti motiva spunandu-i ca suzeta este un accesoriu pentru bebelus. El / ea a crescut si, prin urmare, nu mai are nevoie de ea. Incercati sa evitati "sa-l faceti de ras" vorbind in public despre dependenta sa ori amenintandu-l ca alti copii vor rade de el. Il faceti astfel si mai sensibil si mai dornic de alinare si regresie la stadiul de prunc.

Cand aceasta s-a uzat, puteti organiza impreuna un ritual de despartire de suzeta, in care cel mic isi va lua la revedere de la ea. O puteti pastra intr-o cutie, ca amintire sau o puteti arunca impreuna la gunoi. Nu uitati sa-l laudati atunci cand a reusit sa renunte la suzeta, dar fara a-l recompensa material.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    miercuri, 07.07.2010
    Bebelina mea are acum un an si jumatate. Suzeta am introdus-o dupa varsta de o luna pentru a reusi [ ... ]
  • a spus
    miercuri, 07.07.2010
    Bebelina mea are acum un an si jumatate. Suzeta am introdus-o dupa varsta de o luna pentru a reusi [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu