Dragostea si afectiunea sunt indispensabile pentru dezvoltarea normala a copilului. Bebelusul depinde, inca din primele minute de viata, de mediul inconjurator uman si fizic. Copilul raspunde la voce, la contacte, la gesturi, la surasuri. De asemenea, el imita. Micutul progreseaza daca este incurajat si regreseaza daca este speriat sau abandonat. Inca din primii ani de viata, asimileaza raporturile care exista intre membrii familiei sale si se conformeaza regulilor societatii in care traieste. Nu-i putem, deci, judeca comportamentul decat daca ii cunoastem bine conditiile sociale locale.

Lumea sa este, la inceput, constituita din mama sa sau din persoana care il creste si ingrijeste. Contactul fizic al corpului sau, sunetul vocii sale, expresiile fetei sale ii provoaca micutului reactii placute si stimulante. Bebelusul ii surade acestei persoane, isi fixeaza privirea asupra ei, se joaca cu sanul, cu degetele, cu hainele acesteia. Ea il incurajeaza, il linisteste, ii vorbeste, ii surade, si, mai ales, il hraneste. Aceste contacte devin si mai intense in timpul meselor si al toaletei micutului. Mama ramane personajul central. Acesteia trebuie sa ii faca placere sa se ocupe de copilul sau. Daca ea nu o poate face, trebuie sa fie inlocuita de cateva persoane, aceleasi intotdeauna, cu care copilul stabileste legaturi de afectiune.

Intre 6 si 9 luni, sugarul cunoaste bine persoanele din mediul sau inconjurator: parintii, bunicii, unchii si matusile, fratii si surorile. Micutul se bucura cand ii vede si sufera intens daca este despartit de mediul sau obisnuit. Trebuie, deci, sa evitam schimbarile frecvente al mediului de viata, mai ales in timpul primilor ani de viata.

In al doilea an de viata, copilul trece printr-o perioada de refuz, de impotrivire, pe parcursul careia isi manifesta personalitatea. Intre 2 si 6 ani, exploreaza lumea inconjuratoare. Intelege ca este baietel sau fetita. Percepe diferentele dintre barbati si femei, dintre batrani si tineri. Prin contactele, conversatiile, jocurile sale, copilul asimileaza societatea careia ii apartine.