Ce poate omite doctorul

Daca specialistul nu mentioneaza urmatoarele lucruri, nu sunt omise in mod intentionat. Este acceptabil faptul ca medicul nu va informeaza pentru ca sarcina afecteaza femeia in diferite moduri. De exemplu, unele femei insarcinate au stari de greata dimineata, altele toata ziua, sau deloc. Medicul nu are o focalizare asupra femei insarcinate daca informatiile primite sunt partiale. Nu poate sti marimea piciorului dvs, mai mult decat stie vecinul de apartament. Unele femei considera ca anumite lucruri, ca de exemplu marimea sanilor sau hemoroizii, sunt prea personale sau jenante.

Orice doriti sa stiti despre sanatatea fizica si psihica a dumneavoastra sau a bebelusului, oricat de delicate sau jenante ar fi, trebuie discutate cu doctorul. Din experienta medicului specialist, unele femei sunt mai ingrijorate decat voi, altele mai putin, si va poate linisti atunci cand nu sunt probleme sau va poate da mai multe informatii. Mai mult daca medicul nu isi gaseste timp sa va asculte sau daca nu pare a lua grijile dvs. in serios sunteti libere sa cereti o alta opinie.
Sarcina nu va transforma doar corpul, ea va va schimba in intregime.

Instinctul de cuib

Multe femei au experienta acestui instinct, un indemn puternic de a pregatii casa pentru viitorul membru al familiei, curatind , aranjand si decorand.
Pe masura ce momentul se apropie va puteti surprinde facand unele lucruri pe care inaintea celor 9 luni de sarcina nici nu vi le imaginati. Aceasta dorinta de pregatire a casei este folositoare pentru ca ve-ti avea mai mult timp dupa nastere. Totusi fiti atente, nu exagerati.

Incapacitatea de concentrare

In primul trimestru, oboseala si starea de greata pot produce mult discomfort si confuzie. Chiar si odihnite multe femei pot avea experienta incapacitati de concentrare si momente de amnezie. Preocuparea pentru fat este una din cauze, ca si schimbarile hormonale.Orice detaliu, serviciu, facturi de platit, programarea la doctor etc pot parea mai putin importante decat copilul si momentul venirii lui pe lume. Puteti evita aceste lucruri avand un jurnal al celor 40 de saptamani care sa va ajute in gestionarea timpului si sa va puteti aminti mai usor ce trebuie sa faceti.

Diverse stari

Sindromul premenstrual si sarcina sunt in multe privinte la fel. Sanii cresc si devin sensibili, apar fluctuatii hormonale si va puteti simti indispuse. Daca suferiti de sindromul premenstrual este foarte probabil sa aveti mai multe stari asemanatoare in timpul sarcinii. Din aceasta cauza puteti trece de la o stare la alta foarte repede. Va simtiti fericite si in momentul urmator incepeti sa plangeti. Sunteti inexplicabil furioasa pe partener. Aceste stari sunt obisnuite in timpul sarcinii, oricum tind sa devina mai frecvente in primul trimestru si spre sfarsitul celui de al 3 lea.
10% din femeile insarcinate sufera o depresie in timpul sarcinii. Daca aveti simptome cum ar fi insomnii, lipsa poftei de mancare sau dimpotriva bulimie, indispozitii care dureaza mai mult de 2 saptamani, consultati medicul .

Neasteptate efecte ale sarcinii

Marimea sutienului: Cresterea sanilor este unul din semnele sarcinii. Sanii devin umflati si mari in primul trimestru de sarcina datorita cresterii cantitatii de estrogen si progesteron din organism.
Aceste lucru se poate extinde si dupa primul trimestru in toata perioada sarcinii.In acelasi timp aceasta crestere poate fi si cauzata de cavitatea toracica. Cand sunteti insarcinata se mareste capacitatea pulmonara ca sa puteti avea un surplus de oxigen pentru dumneavoastra si fat si are ca rezultat marirea pieptului. S-ar putea sa schimbati de cateva ori sutienul pe parcursul sarcinii.

Pielea

Prietenii dumneavoastra va spun ca sunteti imbujorata? Este una din multiplele schimbarii ale pielii din timp sarcinii, datorate schimbarilor hormonale si eforturilor pielii de a se acomoda cu un corp mai mare.
Cantitatea de sange creste, pentru a furniza oxigenul si elementele nutritive necesare dezvoltarii fatului. Aceasta crestere a fluxului sanguin apare si la alte organe. In special rinichi. Aceasta crestere aduce mai mult sange in vasele sanguine si sporeste secretia de sebum din glande.
Unele femei dezvolta pe fata, o culoare maronie sau galbuie neuniforma „masca sarcinii”. pot observa si o linie inchisa pe partea inferioara a abdomenului, cunoscuta si ca (linea nigra), hiperpigmentare a areolei mamare, a organelor genitale si a regiunii anale. Acestea sunt rezultatul hormonilor de sarcina. Organismul nu produce aceasta pigmentare uniform, aparand ca niste pete de culoare. Din pacate nu poate fi prevenita dar cu ochelari de soare si evitarea UV ii poate diminua efectul.
Aparitia acneei este comuna in timpul sarcinii deoarece glandele sebacee au o secretie crescuta.

Nu uitati sa intrebati doctorul si nu uitati de recomandarile lui in orice situatie!