De ce au femeile depresie postpartum.
Ce este depresia postpartum.
Care sunt semnele depresiei postpartum.
Care sunt cauzele aparitiei depresiei postpartum.
Cum se trateaza.

De ce au femeile depresie postpartum? [sus]
A avea un bebelus poate fi una dintre cele mai mari si mai fericite evenimente din viata unei femei. In timp ce viata cu un nounascut poate fi palpitanta, poate fi la fel de bine grea si stresanta. Multe schimbari fizice si emotionale apar in timpul sarcinii si dupa nastere. Aceste schimbari pot determina noua mama sa se simta trista, anxioasa, tematoare si confuza. Pentru multe femei aceste stari (numite si Baby blues) dispar repede. Dar cand aceste stari nu dispar, dimpotriva se accentueaza, o femeie poate suferi o depresie postnatala sau postpartum. Este o situatie dificila care recomanda un tratament de specialitate.

Depresia postpartum (DPP) reprezinta conditia de extindere a schimbarilor fizice si emotionale pe care multe femei le pot avea dupa nastere. PPD poate fi tratata cu medicamente si consiliere. Vorbiti cu specialistul sau medicul dumneavoastra imediat in cazul in care credeti ca suferiti de DPP.

Ce este depresia postpartum [sus]
Exista 3 tipuri de DPP pe care femeia le poate dobandii imediat dupa nastere:

 1. Baby blues este o stare pe care o au multe femei in zilele imediat urmatoare nasterii. Noua mamica poate avea brusc o stare schimbatoare, cum ar fi sentimentul de fericire care se schimba in cel de tristete si nefericire. Poate plange fara motiv, este nervoasa, iritata, obosita, anxioasa, singura si trista. Baby blues poate dura cateva ores sau se poate prelungii la 1 sau 2 saptamani dupa nastere. Baby blues nu recomanda intotdeauna tratament din partea medicului dumneavoastra sau specialistului. Totusi un grup de suport sau discutia cu alte mame poate fi de un real ajutor.
 2. DPP poate dispare repede sau poate dura luni de zile dupa nastere. Poate apare dupa nasterea oricarui copil, nu numai la prima nastere. O femeie poate avea o stare similara de tristete, disperare, anxietate, iritabilitate, dar mult mai accentuate decat starea de baby blues. PPD o opreste pe femeie de la activitatile cotidiene. Cand functionarea normala este afectata, este sigur un semn ca trebuie consultat imediat medicul de specialitate. Daca nu se trateaza, simptomele se pot inrautati si prelungi pana la 1 an. Cu toate ca PPD este o problema serioasa, poate fi tratata cu medicatie si consiliere.
 3. Psihoza postpartum este o serioasa afectiune psihica care poate afecta noua mama. Aceasta afectiune poate apare repede, in primele 3 luni de la nastere. Femeia poate pierde contacul cu realitatea, poate avea halucinatii auditive, delir (vede lucrurile diferit decat sunt in realitate). Halucinatiile vizuale sunt cele mai des intalnite. Alte simtome pot fi, insomnia, agitatie si furie, sentimente si trairi stranii. Femeia care sufera de psihoza postpartum are nevoie de tratament imediat, aproape in toate cazurile, medicatie. Uneori femeia este internata intr-un spital cand riscul de a se rani si de a rani pe altcineva este prezent.

Care sunt semnele depresiei postpartum [sus]

 • oboseala si iritare
 • tristete, anxietate, plange mult
 • lipsa de energie
 • dureri de cap, de sani, palpitatii, amorteala, hiperventilatie
 • insomnie si in cazurile de obosela pronuntata lipsa poftei de mancare, slabire
 • probleme de concentrare, memorie sau luare a deciziilor
 • coplesita
 • neinteresata de copil
 • sentimente de vinovatie si inutilitate
 • teama de a rani copilul si pe ea insasi
 • dezinteresata de orice activitati
 • lipsa apetitului sexual

Femeia poate avea stari de anxietate, dar nu depresie postnatala. Am putea incadra aceste stari ca anxietate postpartum sau atacuri de panica.

Semnele sunt multiple: teama, respiratie rapida, ritmul cardica crescut, tremuraturi si ameteala. Discutati cu specialistul dumneavoastra, daca apar aceste semne. Medicatia si terapia sunt la baza tratamentului pentru anxietate postpartum.

Care sunt cauzele aparitiei depresiei postpartum? [sus]
Nimeni nu stie sigur care sunt factorii determinanti pentru aceasta afectiune. Schimbarile hormonale in organismul femeii poate fi una din cauze. In timpul sarcinii, cantitatea de hormoni, estrogenul si progesteronul, creste considerabil. In primele 24 de ore dupa nastere, scade foarte mult si ramane la nivelul dinainte de sarcina. Cercetatorii cred ca aceste variatii puternice conduc la depresie. Este cunoscut faptul ca o mica variatie hormonala poate schimba starea femeii in perioada premenstruala.
Functionarea tiroidiana este influentata puternic imediat dupa nastere. Acest lucru poate determina stari de indispozitie, oboseala, agitatie, insomnie si anxietate. Un simplu test tiroidian poate demonstra daca este cauza depresiei postnatale. Daca testul este pozitiv, medicul de specialitate va poate prescrie medicatie pentru tiroida.

Cum se trateaza? [sus]
Este important de stiut ca depresia postpartum este tratabila si va dispare. Tratamentul depinde de cat de severa este depresia. Poate fi tratata cu medicatie (antidepresive) si psihoterapie. In aceasta situatie este recomandat sa se stea de vorba cu alte femei care au trecut prin aceasta afectiune. Daca mamica hraneste la san trebuie sa se sfatuiasca cu specialistul in grija caruia este. Unele din medicamentele antidepresive afecteaza laptele mamei si nu trebuie folosite

Articol tradus si adaptat .