O viitoare mamica nu trebuie sa-si schimbe neaparat obiceiurile alimentare, dar este bine sa-si supravegheze mai atent meniul, pentru a evita aparitia anumitor afectiuni, de obicei inofensive, dar foarte periculoase in timpul sarcinii.

Pestele, cu precautie

Este recomandat ca femeile gravide sa limiteze consumul de pesti pradatori (ton, rechin, scrumbie, biban), pentru ca aceste specii sunt adesea contaminate cu metilmercur. Aceasta substanta traverseaza bariera placentara si ajunge direct la fat, iar studii recente au demonstrat ca expunerea la metilmercur a bebelusul in viata intrauterina poate provoca probleme de vedere, de auz, de limbaj si de motricitate.

Atentie la dulciuri!

Consumul de dulciuri trebuie sa fie strict supravegheat, si nu numai din pricina pericolului de a lua excesiv in greutate. O augmentare a nivelului de zahar din sange poate provoca un diabet gestational, una dintre principalele complicatii din timpul sarcinii, care atrage un intreg sir de consecinte neplacute: hipertensiune, probleme cardio-vasculare (in cazul mamei), nastere premature, malformatii cardiace, greutate prea mare la nastere (la bebelus).

Fructele de mare

Imunitatea femeii insarcinate este mai scazuta, de aceea este bine sa evitati alimentele de risc crescut, precum fructele de mare. Acestea pot transmite hepatita A, toxoplasmoza, salmonella si tot felul de alte bacterii, mai ales daca lantul frigorific este intrerupt in timpul conservarii.
Viermii anisakis si salmonella, de exemplu, sunt foarte periculosi, cauzand diaree, voma si dureri gastrice. Foarte rezistenti, acesti paraziti pier numai daca produsele care le contin sunt gatite la cel putin 70 grade sau daca sunt congelate inainte de consum.

Soia

Studii recente au aratat ca femeile gravide care au un regim exclusiv vegetarian in timpul sarcinii prezinta un risc de 5 ori mai mare de a da nastere unor baieti cu defecte ale organele sexuale, din pricina expunerii la fitoestrogenii din alimentele pe baza de soia. De asemenea, conform altor pareri, se pare ca soia ar putea cauza modificari ale comportamnetului, ale functiei imunitare sau ale nivelului de hormoni sexuali la copii. Totusi, consumul de soia nu este interzis, el trebuie doar limitat.