Pe langa bucuria de a provoca rasul copilasului, jocurile aduc un stimulent pentru miscare, insusirea vorbirii, adaptare la mediul social, interes pentru lumea din jur. Aceste exercitii de miscare, tactile, sonore si verbale, sunt excelente pentru copii si ii ajuta pe micuti in primii pasi spre cunoastere si comunicare.

Iata cateva, incercate si verificate:

Oglinda-oglinjoara– (0-5 luni) Copilasii adora sa-si priveasca imaginea in oglinda. Asezati-va in fata oglinzii cu micutul. Schimbati-va mimica fetei insotind strambaturile vesele cu sunete; faceti semn cu mana apoi apucati-i manutele si repetati aceeasi miscare; leganati-va cu bebelusul de la stanga la dreapta, inainte si inapoi.
Fetze-fetze– (0-5luni) Desenati cu creionul negru pe o coala alba de hartie (sau farfurie de carton) o fatza simpla, zambareata. Pe partea cealalta desenati o fatza trista. Tineti desenul "zambaret" la 25-30 cm de ochii bebelusului si dupa ce l-a fixat cu privirea miscati-l de-o parte si de alta, in sus si in jos pentru a vedea daca urmareste desenul. Apoi intoarceti foaia si aratati-i partea "trista" . Observati reactiile.
Atingeri� (0-5 luni) Mangaiati burtica micutului cu o perie delicata, cu o pensula moale sau cu o pana . Sarutati apoi suflati usor peste burtica, maini, talpi, obraji. Atingeti-l cu obiecte ce ofera senzatii contrastante: reci-caldute, matasoase-aspre.
Atingerea fruntilor – (5 – 8 luni) Asezati copilul in poala, in sezut, cu fatza spre dumneavoastra. Aplecati capul si atingeti-va usor fruntile, razand la fiecare atingere. Cu timpul copilul va anticipa jocul si se va inclina la randul sau inainte ca fruntile sa vi se intalneasca.
Aplauze– Intre 7 si 9 luni pruncul invata sa isi apropie cu zgomot palmele. Se va distra grozav incercand sa va imite "aplauzele" ritmice. Puteti sa incalziti ritmul cu un cantecel.
Balonase de sapun – Pe langa cantecele, aceasta e una din cele mai bune metode de a inveseli un bebelus. Suflati balonasele aproape de copil astfel incat sa le poata atinge; exclamati "poc" cand se sparg; dupa un timp va dori sa le prinda iar apoi sa sufle in ele (un bun antrenament pentru a sufla mai tarziu peste mancarea prea calda). Chiar daca doar va privi cascada de balonase e un bun exercitiu de urmarire cu privirea, util pentru cititul de mai tarziu.
Instrumente in bucatarie-(6luni-1an) Ustensilele de bucatarie: oale cu capac, linguri de lemn, boluri de plastic… sunt tot atatea instrumente ce extind repertoriul de sunete al bebelusului. Loviti capacele intre ele, mai tare, mai incet, stivuiti oalele, amestecati cu lingura…�������
Cucu – (5luni-1 an) Acest joc de care nu se va satura si pe care il va juca si mai tarziu il invata pe micut ca obiectele ascunse privirii pot exista si pot fi gasite – o lectie importanta. Iata cateva variante:
– ascundeti-va fatza dupa degetele rasfirate ale mainii. Apoi indepartati mainile.
– ascundeti-va dupa usa, scaun sau canapea si aratati-va fatza de dupa ele.
– acoperiti-va fatza cu o panza subtire pe care bebelusul sa o poata trage cu usurinta.
– acoperiti-va fatza cu o carte, o farfurie, o tesatura. De cate ori va descoperiti, schimbati-va expresia. Miscati obiectul ce va acopera fatza in sus, in jos, intr-o parte…
Nu uitati sa exclamati un "cucu" victorios de cate ori va descoperiti, contribuie la inveselire.

Incercati aceste jocuri pentru bebelusi – puteti�sa si�improvizati , cu o singura precautie: fiti atenti la reactiile copilului si opriti-va cand observati ca i-a ajuns.