A sesiza ca un copil este victima a abuzului fizic este adesea dificil si aceasta cu atat mai mult cu cat el este mai mic.

Primul motiv este ca abuzul survine, de obicei fara martori, in intimitatea caminului si ca povestea descrisa pentru a explica leziunile copilului este falsa.

Ori elementul cel mai important in medicina pentru stabilirea unui diagnostic este tocmai istoria cazului. Necunoasterea acestei problematici este un alt factor care diminueaza sansele de identificare a unui abuz fizic. Chia si astazi, pregatirea viitorilor medici este in mod clar insuficienta in ceea ce priveste relele tratamente aplicate copiilor.

Atitudinile si credintele personale ale intervievantilor constituie o alta cauza. in fata copilului care prezinta leziuni traumatice suspecte, anumiti medici nu pot, pur si simplu, sa creada ca ele au fost provocate voluntar de catre parinti, mai ales daca este vorba de o familie aparent corecta cu care ei au relatii bune. Singur faptul de a evoca aceasta posibilitate le provoaca disconfort. Mai degraba decat sa verifice veracitatea acestei ipoteze, ei prefera sa accepte de la inceput povestea unui accident sau evocarea posibilitatii unei boli rare pentru a explica leziunile copilului. Altii, temandu-se ca parintii sa nu fie acuzati fara a fi vinovati, nu semnaleaza situatia unui copil inainte de a avea certitudinea absoluta a unui diagnostic de abuz. Altii, chiar si cu o banuiala serioasa, refuza sa initieze un proces considerat ca o sursa de potentiale neplaceri (furia parintilor, redactarea rapoartelro si, mai ales, teama de o eventuala marturie in justitie).

Nu este vorba de a se indoi sistematic de toata lumea. Dar nici nu trebuie sa ne facem complicii parintilor care maltrateaza. Cu timpul abuzurile fizice devin din ce in ce mai severe. Deci, exista interesul de a le identifica cat mai repede pentru a porteja copilul.”Etapa intai si fundamentala este de a considera aceasta posibilitate”.

Totodata, a determina intr-o maniera definitiva ca un copil a fost maltratat nu intra in responsabilitatea medicului de prima linie. Medicii experti si intervenantii sociali care vor efectua ancheta vor avea nevoie de informatii culese de toti cei care au intervenit. Diagnosticul final este stabilit prin punerea in comun a unui ansamblu de indicatori, cu cat sunt mai multe informatii cu atat imaginea este mai clara. Locul de predilectie in care se intalnesc victimele abuzului fizic este departamentul de urgente a unui serivciu de spital