Lehuzia – este perioada de dupa nastere, cand organele genitale revin la normal. Ea dureaza 6 saptamani.

Lohiile – sunt secretii sero-sanguinolente provenite dupa nastere din uter. In primele zile, ele sunt rosii si mai abundente cantitativ, asemanator cu sangele menstrual, continand mici cheaguri. In timp, ele devin maronii si din ce in ce mai reduse. Dupa 10-14 zile, secretiile devin alb-galbui si se reduc treptat, pana la 6 saptamani; in cazul in care ele contin cheaguri mari sau isi schimba aspectul si mirosul, este semn de infectie postpartum, insotita sau nu de febra. Lehuza se va adresa de urgenta moasei sau obstetricianului.

Durerile imediat dupa nastere – se datoreaza contractiilor si relaxarilor uterine, ajutand uterul sa se retracte si sa involueze. Ele pot fi mai atenuate la prima nastere si mai intense la nasterile urmatoare. Involutia uterina dureaza 6 saptamani, uterul involueaza cu 1 cm/zi, pana cand intra sub simfiza pubiana, redevenind organ pelvin.

Revenirea menstrelor – pot aparea incepand cu a patra saptamana dupa nastere, pana la 6 saptamani. De obicei, menstrele revin dupa oprirea alaptatului, dar nu este o regula generala. O data relatiile sexuale reluate, exista riscul de a ramane gravida, chiar inainte de revenirea menstrelor, in perioada de alaptare.

Durerile perineale – timp de cateva zile dupa nastere, pot persista durerile in regiunea perineala (portiunea cuprinsa intre vagin si rect), ele intensificandu-se in cazul unei epiziotomii. Se poate folosi un calmant pentru dureri, acestea urmand sa cedeze progresiv (Algocalmin, Piafen). Se mai indica bai caldute de sezut, pozitia laterala in timpul alaptatului, deci evitarea pozitiei sezand, punga cu gheata aplicata local, pentru a reduce inflamatia si durerea.

Angorjarea sanilor – dupa nastere, intre ziua a 2-a si a 4-a, cand vorbim de asa-zisa „furie a laptelui”. Sanii sunt mai grei si mai durerosi, plini de lapte. Senzatia de disconfort dispare dupa alaptat, iar daca sanul este in continuare dureros, se poate mulge cu delicatete, pentru a goli surplusul de lapte, care se va pastra in frigider, intr-un recipient curat, steril (biberon), si se va folosi la masa urmatoare.

Vezica urinara si intestinele – in primele zile dupa nastere exista nevoia unei urinari mai dese; daca exista epiziotomie, pot aparea si usturimi la urinat. Constipatia poate fi de asemenea o problema. Este indicat sa se consume multe lichide si in general alimentatia sa fie semisolida, dar consistenta, bogata in vitamine si nutrienti, fructe si vegetale proaspete, cu precautie, insa, pentru a se evita constipatia. La nevoie, se poate folosi un laxativ usor sau chiar o clisma evacuatoare.

Hemoroizii – reprezinta o problema frecventa in timpul sarcinii si dupa nastere; ei pot sa se reduca sau chiar sa dispara dupa nastere. Sunt cazuri in care inflamarea lor persista cateva zile; durerea se calmeaza prin folosirea de unguent cu hemorzon sau cu supozitor cu hemorzon, prin bai caldute de sezut si desigur, evitand constipatia.

Alimentatia – dupa nastere se pierd cam 8-10 kg in primele doua saptamani. In perioada postnatala, mai ales daca mama alapteaza, nu este indicata o dieta de slabire. Alimentatia este asemanatoare cu cea din timpul sarcinii, bogata in proteine si vitamine, repartizata in mese mici si consistente, insotita de fructe si legume proaspete, sucuri si lapte. Revenirea la greutatea initiala se va face progresiv, in timp.

Controlul postnatal – se face la aproximativ 6-8 saptamani dupa nastere de catre obstetrician; este momentul favorabil de a discuta toate problemele aparute dupa nastere, inclusiv despre posibilitatile de contraceptie, pentru a se evita o sarcina nedorita, neprogramata.

Reluarea activitatii sexuale – este indicat sa inceapa dupa vindecarea completa a leziunilor vaginale, a epiziotomiei si dupa ce medicul obstetrician a examinat lehuza si si-a exprimat acordul.

Psihoza postnatala – ca urmare a schimbarilor hormonale, a starii de spirit, a emotivitatii crescute in aceasta perioada, pot aparea stari depresive, de obicei de scurta durata, care pot disparea fara tratament. Intre a 4-a si a 8-a saptamana, ca urmare a stresului, a oboselii marcante, pana la extenuare, provocate sau nu de probleme familiale, lipsa de intelegere sau lipsa de incredere in capacitatea de a face fata problemelor legate de cresterea unui copil, de a face fata responsabilitatilor noi, poate aparea depresia postnatala. Aceasta se manifesta in tendinta de plans, deprimare, insomnie, agitatie, frica pentru sanatatea noul-nascutului, sau, dimpotriva, lipsa de interes fata de el, ducand la neglijarea copilului si refuzul de a-l hrani si ingriji. In aceasta situatie se solicita un consult medical. Daca fenomenele acestea sunt ignorate, ele pot conduce catre psihoza postnatala care necesita ingrijire de specialitate, chiar internare.

Preluat din 4Woman.gov