In copilarie, multi copii manifesta un atasament mai pronuntat fata de parintele de sex opus si, uneori, o gelozie acuta fata de cel de acelasi sex. Aceasta perioada, denumita „oedipiana”, va influenta calitatea relatiilor sale amoroase la varsta adulta sau interesul de a le trai la intensitatea care li se cuvine. 
In teorie, complexul lui Oedip se refera la faptul ca baieteii sunt indragostiti de mama lor, doresc sa se casatoreasca cu ea si sa-l indeparteze pe tata. La fel, si pentru fetite si tatii lor. Freud a fost cel care a explicat acest tip de comportament, imprumutandu-i numele din mitologia greaca. Oedip si-a ucis tatal, s-a casatorit cu mama sa si au facut copii. In societatea de azi, acest tip de legaturi sunt complet interzise. 

La varsta de 3-4 ani

Stadiul oedipian este la apogeu in jurul varstei de 3-4 ani. Copilul cauta sa stabileasca o relatie privilegiata cu parintele de sex opus. Catre 4 ani, incepe sa inteleaga in general ca locul sau este acela de copil, nu de rival, ca mami si tati se iubesc si ca nu trebuie sa intervina intre ei. In mod obisnuit, in jurul varstei de 6 ani, totul revine la normal.
Parintii trebuie sa ii arate copilului ca formeaza un cuplu, reprezentand imaginea unei uniuni armonioase. Trebuie sa refuze ca cel mic sa doarma in pat cu ei. In cazurile in care parintii nu se inteleg, daca tatal doarme in alta camera decat mama sau daca ambii parinti privilegiaza relatia cu copilul in detrimentul celei cu partenerul, cel mic se va simti cu atat mai puternic. 

Cuplurile care divorteaza!

Exista si cupluri care divorteaza. Cum poate fi ajutat copilul sa treaca peste acest stadiu, fara sa fie afectat mai tarziu? Daca cei doi parinti au deja pe cate cineva, situatia se rezolva de la sine. Daca, in schimb, fetita merge sa stea cu tatal ei, iar acesta este trist si nefericit, ea se va simti treptat ca o partenera de viata a acestuia. De aceea, atunci cand un cuplu se separa, este bine sa se formeze un cuplu parental pentru copil.
Care sunt efectele daca acest complex nu este trecut cu bine? Stadiul oedipian se afla la baza relatiilor viitorului tanar si matur. Daca nu este depasit, individul va alege pe cineva cu care sa rejoace aceasta relatie, simtindu-se in permanenta nefericit si apasat, pentru ca relatia nu se va dezvolta de la sine. Aceasta poarta amprenta culpabilitatii, pentru ca celalat este mult prea aproape.