Infectiile de spital sunt o realitate obiectiva. Cand un copil se imbolnaveste medicii cauta tot felul de explicatii cat mai complete pentru parintii ingrijorati. Dar nu intotdeauna infectiile nou nascutilor sunt legate de spitalizare.

Orice femeie activa sexual este purtatoare a unei flore microbiene intretinuta de secretiile vaginale. Uneori aceasta flora microbiana este nociva pentru nou-nascutul care vine in contact cu mediul extrauterin. In burtica mamei copilul este protejat de membrane si de lichidul amniotic care de obicei este steril, precum si de anticorpii primiti de la mama prin placenta.

„Pe cont propriu”

Cand copilul se naste, legatura directa cu mama se intrerupe, el trece prin stramtoarea pelvigenitala a mamei si incepe viata „pe cont propriu”. In acest moment incepe sa colecteze microbii din mediul extern, inclusiv pe cei din secretiile vaginale. Nu toti copii care se nasc natural fac infectie, dar preiau aceasta flora microbiana. Nou-nascutul incepe lupta pentru supravietuire. Aportul de anticorpi este completat prin alimentatia naturala care este extrem de importanta pentru mentinerea unui organism integru.

Uneori microbii purtati de mama se transmit la fat si in timpul sarcinii (adevarat ca mai rar, dar se intampla). Astfel, are loc o infectie intrauterina care este mult mai grava si chiar in conditiile unei operatii cezariene afectarea fatului este inevitabila si severa. Dupa nastere, mamele trebuie sa fie constiente de faptul ca cel mai bun lucru pentru copilul lor este sa-l lase sa stea in patutul destinat special pentru aceasta perioada. In timpul spitalizarii unui nou nascut exista un risc foarte mare de infectie a acestuia pentru ca organismul este foarte fragil.

Nastere naturala sau cezariana?

In cazul nasterilor prin operatia cezariana copilul este privat de cele mai multe ori de primele picaturi de lapte matern care este foarte bogat in anticorpi si substante hranitoare (colostrul). Desprinderea de mama este brusca si prea lunga. Operatia presupune prelungirea perioadei de spitalizare care creste riscul de infectie a copilului. Cand mama devine apta sa ingrijeasca nou-nascutul, au trecut deja momentele cele mai importante din adaptarea la viata ale acestuia.

O viitoare mama isi poate pune intrebarea: nasc natural sau prin cezariana? Raspunsurile trebuie cantarite cu foarte mare atentie. Cand exista indicatie certa pentru operatie nu mai incape alta discutie. Dar daca nu? Este mai importanta sanatatea copilului sau durerile din timpul nasterii?

Infectiile de spital exista!

Contactul cu mediul spitalicesc este un risc de infectie pentru toti pacientii. Cu cat un copil sta mai mult in spital, cu atat riscul este mai mare. De cele mai multe ori, infectiile in spitale sunt provocate de microbi care traiesc in acest mediu (adica „de-ai casei”). Acestia sunt obisnuiti cu medii specifice (suprafete diverse din spital, medii biologice – sange, tesuturi, medii lichidiene). Si cum in spital se lucreaza cu medicamente, microbii trebuie sa se obisnuiasca si cu ele. Astfel, apare de multe ori rezistenta lor la antibiotice, incat tratamentul devine complex si costisitor, evident adaugandu-se si riscul unor reactii adverse.

Lupta medicilor cu aceste infectii de spital presupune o adevarata strategie. Trebuie respectate anumite circuite epidemiologice, pentru ca mediile sterile sa nu vina in contact cu cele infestate sau din exteriorul spitalului. Infectiile de spital exista! Acest lucru nu-l neaga nimeni. Aceste infectii se raporteaza la Institutul Epidemiologic, sunt luate masuri de dezinfectie permanenta si periodica a sectoarelor din spital pentru a preveni raspandirea acestor microbi. Este totusi un lucru bun: aceste infectii se cunosc si se depisteaza la timp. Ganditi-va cati microbi puteti lua din tramvai sau de pe bancnotele pe care le purtati in buzunare, sau de pe tastatura calculatorului!

Cel mai important lucru pentru un pacient este sa stie ca atunci cand intra intr-un spital trebuie sa respecte anumite reguli de igiena, sa cunoasca semnificatia circuitelor spitalelor, sa respecte orele de vizita si situatiile de carantina. Nu neglijati indicatiile medicilor si uitati de obiceiul romanilor de a asculta de sfaturile vecinilor, acestea, oricat de bine-intentionate ar fi, va pot dauna!