O femeie gravida de la cursul Lamaze spune celorlalti cursanti: „Doctorul meu spune ca bebelusul meu este destul de mare. Vecina mea a avut travaliul indus pentru s-a crezutca bebelusul ei „va fi prea mare”. Credeti ca ar trebui sa cer si eu inducerea travaliului?”Astfel de declaratii sunt auzite foarte des in timpul cursurilor de educatie prenatala.

Inducerea travaliului

In multe alte spitale, femeile au induceri elective  acelea facute pentru convenienta, mai curand decat din motive medicale. Sunt probleme cu inducerea travaliului? Care sunt beneficiile permiterii travaliului sa inceapa de la sine?

Planul naturii pentru nastere

In timpul ultimelor saptamani de sarcina, atat corpul mamei cat si al bebelusului se pregatesc pentru nastere. Pentru mamele aflate la prima nastere, bebelusul cade adesea in pelvis cu aproximativ 14 zile inainte de nastere. Cervixul se indreapta catre in fata si incepe, treptat, sa se moaie.

De-a lungul unei perioade de cateva saptamani o mama  poate (sau poate sa nu) simta contractii neregulate care ajuta cervixul sa se subtieze si poate, chiar sa se dilate cativa centimetri. In timpul ultimei perioade de sarcina, plamanii bebelusului se matureaza, si se depune pe el un strat protector de grasime, luand aspectul de rotunjime al noului-nascut.

Multi cercetatori cred ca atunci cand bebelusul este gata pentru viata in afara uterului mamei sale, corpul sau elibereaza cantitati mici de hormoni care semnaleaza hormonilor mamei initierea travaliului. In cele mai multe cazuri, numai atunci cand atat corpul mamei cat si bebelusul sunt gata, hormonii materni incep procesul complex al nasterii.

Cum este indus travaliul

Cel mai adesea, travaliul este indus in spital prin administrarea unui medicament numit Pitocina prin intermediul unei perfuzii intra-venoase (IV). Uneori sunt folositi inainte agentie de inmuiere a cervixului si de pregatire a cervixului pentru travaliu.

Motive medicale pentru Inducere a travaliului

Exista o serie de indicatii medicale (motive) de inducere a travaliului. Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie (CAOG), travaliul ar trebui sa fie indus numai atunci cand este mai riscant ca bebelusul sa ramana in uterul mamei decat sa fie nascut. Acest lucru este adevarat:

  • atunci cand punga de apa din jurul bebelusului se sparge si travaliul nu incepe;
  • atunci cand sarcina mamei a ajuns la 42 de saptamani;
  • atunci cand tensiunea arteriala a mamei este prea mare;
  • atunci cand mama are alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul sau o boala pulmonara, care poate afecta bebelusul;
  • atunci cand mama are o infectie uterina.

Suspectarea unui bebelus mare sau foarte mare nu este un motiv medical pentru inducere. Intr-un articol de presa publicat in noiembrie 2002 CAOG raporteaza ca inducerea travaliului pentru macrosomie (bebelus mare) aproape ca a dublat rata operatiilor cezariene, fara sa imbunatateasca rezultatele perinatale (sanatatea bebelusului).

Mai multe studii anterioare au indicat de asemenea ca inducerea pentru macrosomie mai curand creste, decat sa descreasca, rata de operatii cezariene fara sa ofere imbunatatiri
ale sanatatii bebelusului. In publicatia profesionala Evaluarea Nasterii Cezariene, publicata de CAOG, autorii fac recomandari impotriva inducerii travaliului pentru bebelusi mari la femeile sanatoase, concluzionand ca „Inducerea travaliului pentru suspiciune de macrosomie [bebelus mare], nu aduce imbunatatiri ale rezultatelor, utilizeaza resurse considerabile si poate duce la cresterea ratei de operatii cezariene”

Inducerea pentru convenienta

Inducerea este uneori considerata a fi convenabila pentru persoanele implicate. Spitalele pot suplimenta personalul de asistente din timpul schimburilor cand sunt programate induceri; medicii pot programa nasterile pentru zilele si orele care le sunt convenabile; iar viitorii parinti pot lucra si pot face planuri de calatorie cu rudele conform datei programate pentru inducere.

Totusi, inducerea electiva nu este convenabila atunci cand intarzierile de rutina din spitale intarzie inceperea perioadei de inductie. Nu este convenabil atunci cand nu functioneaza si femeia gravida este trimisa acasa, urmand sa incerce intr-o alta zi. Si, cu siguranta, nu este convenabila atunci cand duce la o nastere cezariana si noua mama trebuie sa isi revina dupa o interventie chirurgicala majora mai curand decat dupa o nastere normala.

Sfarsit partea I