La varsta prescolara, cand copilul isi cunoaste deja destul de bine propriul corp, incepe sa apara curiozitatea pentru corpurile celorlalti, in special ale celor din sexul opus. Adesea fetitele incep sa-l priveasca cu mai mare atentie pe tata, baieteii devin mai atrasi de corpul mamei. Dar cum pe mama si pe tata ii cunosc deja destul de bine, majoritatea copiilor incep sa aiba curiozitati legate de corpul prietenilor de joaca. Nu trebuie, deci, sa ne mire daca gasim copiii jucandu-se de-a mama si de-a tata, de-a doctorul sau daca ii gasim goi unul in fata celuilalt, aratandu-si organele genitale.

De fapt, multi adulti isi amintesc ca practicau acest tip de jocuri sexuale in copilarie. Se intampla intre baieti si fete, intre baieti si baieti, intre fete si fete, intre vecini, intre colegi de gradinita, intre frati, iar acest comportament nu prezice in niciun fel viitoarea orientare sexuala a copilului sau sanatatea sa sexuala la varsta adulta.

Copiii prescolari sunt foarte curiosi in legatura cu corpurile celor din jur. Incearca noi roluri si noi comportamente. Pot sa mimeze comportamentul adultilor cand se joaca de-a doctorul sau de-a mama si de-a tata. Aceasta combinatie normala de curiozitate si mimare a comportamentului adult duce la jocuri sexuale. O urmare normala sunt atingerile iar in curand copiii descopera ca tingerile le provoaca placere. Cu alte cuvinte, jocul sexual este normal si inofensiv.

Deci ce e de facut daca iti prinzi copilul asupra faptului? In primul rand… respira adanc. Incearca sa nu privesti lucrurile ca un adult. Nu-ti imagina ca cel mic face sex cu vecina de alaturi. Probabil este doar curios sa-i descopere corpul si diferentele dintre ei doi.
    
Apoi lasa-ti instinctele si sentimentele sa gaseasca un raspuns calm, potrivit pentru o asemenea situatie. Unii parinti aleg sa inchida usa, ignorand acest tip de joaca, in ideea ca la un moment dat va disparea. Altii nu se simt bine sa stie ca asa ceva se intampla in casa lor si aduc copiii sa se joace intr-o camera unde se afla si adulti. Ambele reactii sunt corecte. Gresit este sa tipi, sa certi copiii. Astfel nu ai face decat sa le transmiti ca ceea ce au facut este rusinos si in urmatorii ani isi vor reprima curiozitatea sexuala. Pentru a-ti pastra calmul, aminteste-ti ca este un comportament normal si des intalnit la copii. De fapt, orice parinte ar trebui sa se astepte la asa ceva.

Foloseste jocul sexual al copilului ca pe o ocazie de a incepe o discutie cu el. Spune-i ca ii intelegi curiozitatea, dar ca sunt si alte modalitati de a si-o satisface, cum sunt cartile. Transmite-i celui mic valorile tale: corpul lui este doar al lui, corpul prietenei din vecini este doar al ei. Copiii trebuie sa se joace doar imbracati. Nu uita ca un copil nu vede ceea ce a facut ca fiind rusinos. E o modalitate de a descoperi lucrui noi. Se uita la corpul altui copil asa cum se uita la un animal pe care nu l-a mai vazut niciodata: din pura curiozitate.

Dar sa nu uitam ca exista o mare diferenta intre jocul de-a doctorul si alte tipuri de jocuri sexuale abuzive. Copiii nu se implica in mod voluntar in jocuri sexuale dureroase, contact oral-genital, contact sexual real sau simulat, penetrare cu degetele sau alte obiecte. Majoritatea copiilor nu se implica in jocuri sexuale cu un partener daca diferenta de varsta dintre ei este mai mare de 2-3 ani. Aceste jocuri sunt cu adevarat gresite si periculoase si provin adesea din expunerea la imagini destinate adultilor sau comportamente sexuale specifice adultului. De asemenea, jocurile periculoase pot fi un semn ca cel mic a fost abuzat sexual, ca cineva l-a atins intr-un mod gresit sau a facut un alt lucru care l-a marcat.

Daca un copil merge mai departe decat banalul joc de-a doctorul, este cazul ca el sa fie vazut de un specialist, fie pediatru fie psiholog. Abuzul sexual asupra copiilor este dureros, revoltator, insa este o realitate.

Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”