De la o vreme incoace, aveti impresia ca cel mic nu se mai simte in largul sau in patutul de bebelus si chiar l-ati surprins incercand sa escaladeze marginea patului. Poate ca a venit momentul sa-i schimbati locul de dormit. Dar, desi concluzia este simpla, realizarea efectiva a acestei tranzitii nu-i chiar usoara. Trecerea de la patutul cu plasa sau grilaj la un pat obisnuit, fara protectie, trebuie sa se faca treptat, permitandu-i celui mic sa castige un plus de independenta.

Cand vine momentul schimbarii?

Ca regula generala, trecerea la un pat de om mare se va face intre doi si trei ani, pentru ca acum intervine dorinta copilului de a se putea urca si de a cobori singurel din pat. In acest caz, patul cu grilaj care prezinta o parte glisanta, care se poate cobori si ridica, poate constitui o etapa intermediara pentru trecerea la un adevarat pat de om mare. 
Totusi, pentru ca trecerea sa decurga bine, este important ca cel mic sa accepte schimbarea.

Precautii pentru o tranzitie usoara

Dupa cum am mai spus, aceasta schimbare nu este usoara. Parasindu-si patutul, cel mic simte ca lasa in urma un loc drag, cu care s-a obisnuit inca de la nastere. Chiar daca patul nu-l mai incape, nu trebuie sa subestimati atasamentul copilului pentru spatiul sau de dormit, acolo unde se simte in siguranta.
De aceea, este necesar sa va luati cateva masuri de precautie, pentru a va ajuta copilul sa depaseasca fara probleme aceasta etapa care-i confera mai multa autonomie:
  • Evitati sa realizati aceasta schimbare in momentul nasterii celui de-al doilea copil. Juniorul dumneavoastra va face rapid legatura intre aparitia nou-nascutului si schimbarea patului si va intelege ca fostul sau loc de dormit va fi utilizat pentru bebe. In masura posibilului, incercati sa planificati schimbarea cu cateva luni inainte de nastere. Dar daca cel mic nu este pregatit, nu fortati aceasta tranzitie.
  • Nu incercati sa suprapuneti aceasta schimbare peste un alt eveniment ca mutarea domiciliului, intrarea la gradinita, invatarea cu olita…
  • Pastrati-i obiectele cu care se simte in siguranta: oferiti-i aceeasi paturica, lasati-l sa dorma cu ursuletul preferat etc. De asemenea, nu schimbati nimic in ritualul de culcare.
  • Nu-l puneti in fata faptului implinit. Cereti-i opinia si asigurati-va ca aproba schimbarea patului. Il puteti implica in alegerea patutului, a saltelei, a decoratiunilor camerei etc.
  • Daca schimbarea decurge bine, aratati-i ca sunteti mandri de realizarea sa si accentuati faptul ca aceasta tranzitie il apropie de lumea celor mari.