Bebelusii si copiii mici sunt foarte vulnerabili atunci cand vine vorba de actiunea caldurii si a razelor ultraviolete. Insolatia detelioreaza rapid organismul prin cresterea temperaturii acestuia, in timp ce capacitatea de racire a organismului scade. In plus, organismul celor mici nu poseda mecanisme foarte elaborate de pierdere a excesului de caldura, transpiratia spre exemplu este deficitara.

Pentru a beneficia din plin de pe urma sezonului cald, fiti sigura ca preveniti, recunoasteti si ameliorati efectele stresului termic solar asupra copiilor.
Dupa o zi fierbinte de vara petrecuta in aer liber, urmariti daca apar schimbari in dispozitia si comportamentul celui mic. Cea mai frecventa schimbare este pielea supraincalzita – ea da primul semnal de alarma mamelor.  Daca ar fi sa enuntam exact aspectul clinic al insolatiei, iata sub ce forme se poate prezenta aceasta:

 • Febra de 39.4 grade Celsius sau mai mult, dar fara transpiratie
 • Piele fierbinte, rosie si uscata
 • Ameteala
 • Durere de cap, ce il poate face mai usor iritabil
 • Voma
 • Puls rapid
 • Neliniste
 • Confuzie
 • Respiratie rapida si superficiala
 • Letargie – bebelusul tau s-ar putea sa nu raspunda la fel de rapid atunci cand ii strigi numele
 • Pierderea starii de constienta
Oricare dintre semnele enuntate mai sus reprezinta un indiciu ca ar trebui sa asezati copilul intr-un loc racoros si sa incepeti administrarea de lichide. Indepartati hainele in exces, tamponati intreg corpul cu pansamente inmuiate in apa rece. Acestea sunt primele masuri de ajutor, adesea este nevoie si de un antiinflamator pentru a calma durerea de cap. Daca rezultate se lasa asteptate, nu ezitati sa cereti sfatul medicului.
Nu doar expunerea la soare predispune la insolatie. Daca lasati copilul timp indelungat intr-o masina supraincalzita, fara ventilatie, de teama „curentului”, rezultatul poate fi la fel de ingrijorator. Chiar si in timpul perioadei calde micutul poate suferi o afectiune acuta bazata pe febra. Tendinta este de a inveli corpul copilului, mai ales daca isi fac aparitia frisoanele. Excesul de caldura astfel produs este similar expunerii la soare in timpul pranzului.

Sugarii alaptati vor avea nevoie de alimentatie suplimentara pe perioada caldurilor excesive. Daca micutul primeste deja fructe si legume, este recomandat sa cresteti ratia acestora in timpul verii. Se poate efectua si un dus rapid cu apa calduta daca locuinta nu poate fi ventilata corespunzator. Specialistii insista foarte mult pe calitatea hainutelor copiilor mici; acestea trebuie sa fie lejere, din materiale naturale si mai ales „reduse cantitativ”, adica mai bine dezbracat decat supraincalzit. Acoperirea capului este insa importanta, caci insolatia se poate instala chiar si in 20 de minute.
Perioada verii impune reorganizarea timpului astfel incat plimbarea de dupa-amiaza va fi amanata pana seara tarziu. Evitati pe cat posibil expunerea in intervalul cuprins intre 11.00 si 15.00, atunci cand soarele este foarte arzator si riscul de insolatie este prezent.
Retineti ca puteti preveni efectele nedorite ale insolatiei prin masuri simple si intotdeauna este mai simplu sa exagerati in scop protectiv decat in lipsa.