Tot mai adesea ni se atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta alimentele traditionale si chimicalele continute in ele. Chiar daca marii producatori de alimente insista ca produsele lor sunt nu numai gustoase, ci si sigure, nutritionistii din intreaga lume ne sfatiesc sa alegem, de cate ori este posibil, alimente bio.

Acestea au multe calitati si prezinta multe beneficii care, insumate, ne asigura o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Sa vedem care sunt pricipalele motive pentru care nutritionistii recomanda produsele bio si, pe cat posibil, o alimentatie in totalitate organica.

O cantitate mai mare de nutrienti
Se spune adesea ca un numar mare de studii au aratat ca nu ar exista diferente intre produsele organice si cele non-organice in ce priveste cantitatea de nutrienti. Este adevarat ca s-au facut peste 100 de studii pe acest subiect si ca rezultatele nu au fost concludente, insa motivul este unul sigur: studiile au fost facute de marii produatori de alimente ce incercau sa demonstreze ca produsele lor nu ar fi cu nimic mai prejos decat cele organice.

Cei care au urmarit si studiat tablele privind compozitia alimentelor au observat ca, inca din anii ’40, nivelul mineralelor si vitaminelor din fructe, legume, lactate si carne au scazut considerabil. Daca adaugam faptul ca legumele si fructele se culeg mai devreme, se depoziteaza pe perioade mai mari si sunt tot mai procesate, nu este de mirare ca organismul uman primeste mai putini nutrienti decat acum 60 de ani.

Fertilizarea artificiala asociata cu recoltele conventionale produce plante mai mari, umflate cu apa. Daca ar fi sa comparam un kilogram de fructe organice cu un kilogram de fructe normale, am observa ca cele organice contin mai multa materie uscata. Si din aceasta cauza, dar si din alte motive, se poate spune ca nivelul nutrientilor este mai mare in fructele organice.

De asemenea, fitonutrientii – unii dintre ei sunt antioxidanti implicati in sistemul de aparare al plantei – sunt mai multi in produsele organice pentru ca plantele au nevoie de ei ca sa se apere de daunatori, nefiiind protejate cu pesticide chimice. Deocamdata se stie cu siguranta ca rosiile organice sunt mai bogate in licopen, cartofii sunt mai bogati in polifenoli, iar vinul organic este mai bogat in resveratrol, toate aceste substante fiind tipuri de antioxidanti.

Cantitati mai mici de pesticide
Producatorii de alimente si agricultorii sustin ca nivelul de pesticide din produsele normale este sub limitele admise si ca aceste substante nu ne pot face niciun rau. De fapt, foarte rar se verifica acest lucru de catre autoritati si multe dintre afectiunile aparent fara cauza (alergii, simptome gastrointestinale, cancerul, dermatita, anxietatea, depresia.) pot fi puse pe seama pesticidelor care se strecoara in mancarea noastra. Limitele maxime admise ale pesticidelor din alimente sunt calculate pentru fiecare tip de pesticid in parte. Legile nu iau in seama efectul de cocktail pe care il dau combinatiile a mai multe astfel de substante, combinatii ce pot duce la depasirea nivelului maxim admis chiar si de 100 de ori.

Nici alimentele organice nu sunt complet lipsite de pesticide pentru ca substantele chimice raman in sol si apa pe perioade mari de timp si nu pot fi indepartate mai rapid. Insa, in mod clar, tot ce este organic este mult mai sarac in pesticide decat alimentele conventionale. Si chiar dand crezare studiilor care arata lipsa de pericole a pesticidelor, pana cand comunitatea medicala va cadea de acord asupra acestei probleme, nu strica sa alegem varianta cea mai sigura.

Fara aditivi
Ca si pesticidele, colorantii si conservantii din mancare contribuie la aparitia multor boli, inclusiv, se crede, hiperactivitatea copiilor prescolari, alergii, cancer, dermatite si multe alte afectiuni. In productia alimentelor organice, conservantii, indulcitorii artificiali, colorantii si aromele, grasimile hidrogenate si toate celelalte chimicale sunt absolut interzise.