O mai buna cunoastere a drepturilor copilului va conduce la respectarea acestora si la o viata mai buna pentru toti copiii. De aceea, este foarte important ca din ce in ce mai multe persoane din Romania sa aiba cunostinte despre drepturile copilului.

Intelegind ce inseamna in practica aceste drepturi, cu totii vom fi mai avizati despre felul in care trebuie sa ne purtam cu copiii.

Drepturile copilului se regasesc intr-o serie de documente internationale care definesc drepturile si principiile dezvoltarii normale a unui copil. In Romania, drepturile copilului fac in prezent obiectul unei noi legi, (Legea 272/2004) aliniate la acquis-ul comunitar si in concordanta cu conventiile internationale in domeniu, la care Romania este parte.

Avem in vedere prevederile legii 272/2004
• Art 28- copilul are dreptul la respectarea personalitatii ºi individualitatii sale ºi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare sau degradante.
• Masurile de disciplinare ale copilului nu pot fi stabilite decat in acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici o forma pedepsele fizice ori acelea care sunt in legatura cu dezvoltarea fizica, psihica sau care afecteaza dezvoltarea emotionala a copilului.
• care interzic (art 90) in mod expres aplicarea pedepselor fizice sub orice forma precum si privarea copilului de drepturile sale, de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie cat ºi in orice institutie care asugura protectia, ingrijirea sau educarea copiilor.

Conventia ONU cere ca statele parti sa protejeze copiii impotriva tuturor formelor de violenta fizica ºi emotionala. Conform literaturii de specialitate, o educare a copilului prin utilizarea de pedepse corporale conduce la dezvoltarea de atitudini si comportamente violente, atat pe perioada copilariei, cat si mai tarziu, in viata de adult.

Promovarea unor metode de disciplina pozitiva non-violenta usureaza sarcina parintilor si reduce stresul in cadrul familiei.

Organizatia  Salvati Copiii a efectuat prin centrele de consiliere pentru copil si familie un studiu privind abuzul si neglijarea copilului., concluziile cercetarii aratand ca 75% dintre copii au suferit o forma de abuz fizic in care era inclusa ºi bataia.

Un alt studiu, de aceasta data avand ca obiectiv cunoaºterea opiniei copiilor in legatura cu aceasta problematica a avut urmatoarele concluzii:

• potrivit opiniei copiilor, cea mai utilizata metoda pentru corectarea greºelilor copiilor la noi in tara este bataia. Alte metode ar consta in amenintarea sau jignirea copiilor
• 4,3% dintre copii au declarat ca au avut nevoie de ingrijiri medicale ca urmare a bataii aplicate de catre parinti
• 80,9 % dintre copii considera ca bataia nu e o metoda eficienta de educare a copiilor
• copiii se simt in procent de 37,95 nefericiti cand sunt batuti, 20,5% se simt umiliti iar 16,6% se simt fara aparare
• 70,1% dintre copiii chestionati apreciaza ca protejarea copilului impotriva violentei este realizata in mica masura in tara noastra
• cea mai mare raspundere in protejarea copilului impotriva oricarei forme de violenta o are familia (65,4%), urmata de institutiile specializate le statului (28,7%)
• 75,9% dintre copii considera ca statul ar trebui sa-i pedepseasca pe adultii care bat copii ºi 82,3% considera ca bataia ar trebui interzisa prin lege

Din aceasta perpectiva, cred ca se impune o distinctie intre aºa numita corectie fizica, care este folosita, din nefericire, ca ºi metoda de educare,  ºi situatiile in care violenta se constituie intr-un abuz asupra copilului. In cazul primei situatii, nu avem o sanctiune juridica , este o problema care tine exclusiv de modul de educare al copilului ºi care ar putea fi remediata prin consilierea copilului ºi familiei in acest sens.

In acest context, legea 272 se preocupa de protectia copilului impotriva abuzului sau neglijentei, afirmandu-se ca un abuz asupra copilului presupune printre altele orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau autoritate fata de aceasta, prin care este periclitata viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.

In completarea  prevederilor sumar expuse sumar in legea 272/2004, exista legea 217/2003 privind prevenirea ºi combaterea violentei in familie.

In sensul prezentei legi, violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material.

Pentru prevenirea situatiilor de violenta in familie,situatii care se rasfrang, fie direct, fie indirect asupra copiilor,  prin legea mentionata se infiinteaza Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, (in subordinea MMSSF) la fiecare judet fiind organizate structuri specializate care sunt subordonate acestei agentii. Acestea urmaresc printre altele sa sprijine membrii de familie care sunt in dificultate ca urmare a actelor de violenta in familie.

O atributie importanta, in sensul care ne preocupa:

• Protejeaza victimele, in special minorii, prin masuri de pastrare a confidentialitatii identitatii lor, precum si prin masuri de protectie psihologica a acestora in timpul instrumentarii cazului
De asemenea, asista si agresorii prin tratamente de dezalcoolizare,dezintoxicare, psihologice si psihiatrice…

Aspecte de procedura
• Organele de politie intervin in cauzele de violenta in familie, la sesizarea victimei, al altui membru de familie sau a unei autoritati
• Lucratorul de politie va anunta autoritatea competenta la nivel local, in legatura cu situatia victimei.

Tot prin dispozitiile respectivei legi s-a prevazut infiintare de centre pentru adapostirea victimelor violentei in familie, centre ce asigura protectie, gazduire, ingrijire si consiliere victimelor violentei in familie, care sunt nevoite sa recurga la acest serviciu de asistenta sociala.

Internarea victimelor se face cu consimtamantul acestora, la minori acordul urmind a fi dat de catre parinte sau de ocrotitorul legal.
Aceste centre sunt organizate in subordinea Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Iasi.

Faptele cu grad ridicat de periculozitate sunt sanctionate de catre legea penala, si amintim aici: infractiunile de loviri si alte violente, vatamare corporala , vatamare corporala grava etc… infractiuni care, merita sa amintim ca sunt sanctionate mai drastic in cazul in care sunt savarsite de catre un membru al familiei… Mai mult, in cazul infractiunii de loviri si alte violente, cand faptuitor este un membru al familiei actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu

Alte fapte incriminate de codul penal, care au drept numitor comun acte de violenta asupra copilului:

 Abandonul de familie
            Art. 305. – Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de a intretine, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
            a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
            b) neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege;
            c) neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca,
            *se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) si b) cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
            Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
            Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
            Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 81.
            Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.  .

Relele tratamente aplicate minorului
            Art. 306. – Punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de orice persoana careia minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 12 ani. 

Punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de se ingriji
            Art. 314. – Parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, in orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se ingriji, de catre acela care o are sub paza sau ingrijire, punandu-i in pericol iminent viata, sanatatea sau integritatea corporala, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
            Este aparata de pedeapsa persoana care, dupa savarsirea faptei, isi reia de buna-voie indatoririle.

Articol oferit de Organizatia Salvati Copiii filiala Iasi