Cauta:
Un disconfort major al sarcinii - migrenele

Un disconfort major al sarcinii - migrenele

  Autor Echipa NN Data: 22.11.2010

Migrenele reprezinta una dintre cele mai des intalnite probleme de care sufera femeile insarcinate. Din pacate, in timpul sarcinii nu se pot lua medicamente. Daca suferi de migrene si esti insarcinata, discuta cu medicul tau inainte de a urma un tratament.


In general, migrenele afecteaza aproximativ 15-20% dintre femei, iar cauzele sunt puse, in cea mai mare parte, pe seama modificarilor hormonale care survin in diferite perioade ale vietii. Paradoxal, aceste suferinte se diminueaza mult in timpul sarcinii si, in unele cazuri, pot chiar disparea.

Simptomele migrenei

Migrenele sunt caracterizate de dureri de cap de o mai mare intensitate decat cefaleele obisnuite. Acestea se localizeaza adesea de o singura parte a craniului si pot fi asociate cu alte simptome ca greata, voma sau hipersensibilitatea la lumina si zgomot. Se intampla, de asemenea, ca aceste dureri sa fie agravate de miscare. Din cand in cand, crizele pot fi procedate de aure migrenoase (o varietate de senzatii, de cele mai multe ori vizuale, incluzand mici lumini miscatoare, linii sau puncte de diferite culori, vedere dubla). Aceste simptome dispar de obicei dupa 15-30 de minute si sunt inlocuite de dureri foarte mari de cap. Durata unui episod de migrena poate fi de 12-24 de ore.

Ce se intampla in timpul sarcinii

Avem o veste buna! Migrenele se amelioreaza sau chiar dispar in perioada sarcinii la un procent ridicat de femei (aproximativ 60-70%). De obicei, aceste imbunatatiri se constata pe parcursul celui de-al doilea si al treilea trimestru. Dupa nastere, migrenele revin la frecventa si la intensitatea obisnuite si prima experienta poate surveni chiar in prima saptamana dupa iesirea din maternitate.
Totusi, exista si posibilitatea inversa. Prima criza din viata unei femei poate interveni in timpul sarcinii si, uneori, se poate intampla ca migrena sa fie mai puternica decat de obicei, de-a lungul primelor trei luni de graviditate.

Aparitia migrenei poate fi prevenita?

Exista factori declansatori ai migrenelor, pe care, pentru a reduce incidenta crizelor este bine sa-i evitati. In primul rand, printre elementele de risc se pot enumera privarea de somn si hranirea insuficienta. Urmeaza, intr-o pondere suficient de importanta, expunerea la zgomote puternice, schimbarea conditiilor meteo, stresul, anxietatea, excesul de alimente excitante, precum cafeaua si ciocolata si cele care contin glutamat de sodiu (gelatina, aromele naturale, bulionul).

Cum se trateaza migrena in sarcina

Reducerea frecventei sau a gravitatii migrenelor este realizabila cu ajutorul unor mici trucuri.
  • Puteti utiliza o compresa inmuiata in apa rece pe care s-o aplicati pe ceafa sau va puteti tampona din cand in cand fruntea cu apa rece pentru a va calma durerile.
  • Evitati deshidratarea, band constant lichide.
  • Practicati in mod regulat o activitate fizica: acest lucru va diminua stresul si tensiunile cauzatoare de migrene.
  • Incercati tehnici de relaxare precum yoga sau meditatia.
  • Realizati masaje in zona dureroasa sau aplicati presiune la nivel local pentru a reduce inflamarea si a calma pulsatiile provocate de vasele sanguine dilatate.
  • Uneori, femeile insarcinate sufera de crize migrenoase care necesita tratament medicamentos. Doctorul va va recomanda pastilele indicate in perioada graviditatii. Principalul medicament care nu prezinta pericol este paracetamolul.
  • In cazul in care migrenele sunt insotite de greturi si voma, exista remedii pe care medicul ginecolog vi le poate indica.Read the English version of this article: Migraines - a major discomfort of the pregnancy
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu