Cauta:
SPORT? Obligatoriu pentru gravide

SPORT? Obligatoriu pentru gravide

  Autor Articol preluat din revista COPILUL MEU August 2005 Data: 05.08.2005

Sportul este benefic pentru orice varsta si in orice imprejurare, mai ales pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Acesta te ajuta sa te mentii in forma, sa fii tonica, sa nasti mai usor si sa te refaci mai repede, dupa nastere.


SPORT? Obligatoriu pentru gravide

Eforturile fizice moderate o ajuta pe viitoarea mama sa faca fata indispozitiilor de tot felul in ultimii ani, stilul nostru de viata a suferit serioase modificari. Cuvinte precum fitness, body-building si jogging au intrat in vocabularul de fiecare zi. De mare popularitate se bucura si tenisul, calaria, schiul, surfingul, inotul. Dar si mersul pe role si cu bicicleta! Si, s-ar parea ca sexul "frumos" nu este cu nimic mai prejos decat sexul"tare".

Sporturi in timpul sarcinii

Cu toate acestea, multe femei considera ca in timpul sarcinii trebuie sa faca mai putina miscare. Total gresit! Numai avantaje. Importanta activitatii fizice pentru sanatatea si buna dispozitie a viitoarei mame este evidenta: in timpul exercitiilor i se fortifica musculatura, se stimuleaza activitatea aparatelor cardiovascular si respirator, tonusul psiho-emotional, iar somnul si pofta de mancare au si ele doar de castigat. Lipsa totala de activitate fizica in timpul sarcinii constituie unul dintre factorii de risc (traumatisme in timpul nasterii, hipoxia fatului). De aceea, chiar si atunci cand inainte de sarcina erati adepta unui stil de viata lipsita de miscare, acum artrebui sa va plimbati mai mult, sa inotati, safaceti gimnastica, orientandu-va dupapropria intuitie si dispozitie sufleteasca. Este foarte important sa nu va lasati prada moleselii, ci sa faceti in mod regulat exercitii fizice, cel mai bun mijloc de combatere a sedentarismului. Daca in primul trimestru de sarcina puteti face exercitii de fortificare fizica a organismului, in cel de-al doilea trimestru ar fi preferabil sa practicati exercitii de respiratie si relaxare. Totul depinde de efort. Amploarea exercitiilor fizice va depinde in primul rand de cum anume decurge sarcina. Daca suferiti de diabet zaharat, reumatism, afectiuni ale glandei tiroide cu modificarea nivelului hormonal, problema gimnasticii medicale trebuie solutionata impreuna cu medicul curant, apeland, de asemenea, si la recomandarile unui specialist pe probleme de recuperare fizica.
Un alt aspect care influenteaza nivelul activitatii fizice il constituie complicatiile ginecologice (pericolul pierderii sarcinii, anomalii structurale). Oportunitatea exercitiilor fizice o stabileste medicul ginecolog sub a carui observatie se afla gravida. Daca nu va confruntati cu asemenea probleme, inseamna ca exercitiile fizice nu va sunt contraindicate. Daca inainte va antrenati in mod serios si regulat, va puteti permite si acum sa atingeti un inalt nivel de activitate fizica. De exemplu, alergarile in ritm lent, mersul pe bicicleta, cateva seturi de tenis, inotul. In ceea ce priveste gimnastica aerobica, antrenamentele pot fi continuate, chiar si intr-un ritm alert.

Cum stabiliti daca va sta in putere sa faceti exercitiile fizice pe care le-ati ales? 

Daca peste 5 minute de la terminarea exercitiului frecventa pulsului depaseste 100 de batai pe minut, inseamna ca efortul este prea mare si trebuie redus. In ceea ce priveste tensiunea arteriala,
ea trebuie sa-si revina la valorile normale (120/80 mmHg) in acelasi interval de timp. In timpul antrenamentelor trebuie sa incercati sa limitati activitatea fizica intensa la 15 minute (o atesta cresterea frecventei pulsului pana la 150 batai pe minut). Mariti durata consacrata relaxarii si incalzirii.
Ideal ar fi ca antrenamentul in sine sa nu depaseasca 1,5 ore. Daca ultimul cros la care ati participat a fost cu 5 - 6 ani in urma, iar acum in timpul liber preferati sa cititi o carte interesanta sau sa vizionati un film la televizor, exercitiile fizice in timpul sarcinii nu vor fi doar utile, ci absolut necesare, intrucat este evident ca organismul are nevoie de mai multa miscare. Important este sa alegeti cu grija exercitiile.
Potrivite sunt gimnastica aerobica, exercitiile de relaxare, plimbarile active. Nu uitati nici inotul, acesta nu doar ca solicita uniform toate grupele musculare, dar si relaxeaza, atenuand suprasolicitarile de la nivelul coloanei vertebrale si al articulatiilor.
Alegeti o sala unde gravidele beneficiaza de antrenamente special concepute pentru ele de instructori avizati

 
Read the English version of this article: SPORT? Obligatory for pregnant women
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
10 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 26.11.2011
  buna mamici si burtici,eu sunt o graviduta in 6 luni jumate si sunt o impatimita a sportului si [ ... ]
 • a spus
  marți, 26.10.2010
  eu toata sarcina am fost foarte activa, poate chiar prea activa.am avut si situatii in care am [ ... ]
 • a spus
  marți, 12.05.2009
  nu am facut sport, dar ma plimbam zilnic, mergeam foarte mult pe jos timp de 1.30-2 ore. [ ... ]
 • a spus
  vineri, 01.05.2009
  nu am facut sport deloc.de aceea m-am ingrasat vreo 26 kg.inca ma mai lupt sa le dau jos. [ ... ]
 • a spus
  joi, 23.04.2009
  Da intradevar este bine sa facem miscare in timpul sarcinii,o femeie insarcinata nu este [ ... ]
 • a spus
  vineri, 13.02.2009
  este bine sa facem sport dar sa nu exageram daca avem o sarcina cu probleme. trebuie sa intrebam [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 14.03.2007
  Eu cred ca subiectul articolului este extrem de important, dar recomandarile cu alergarile usoare si [ ... ]
 • a spus
  marți, 19.12.2006
  Articolul este foarte bun si cu siguranta de real folos viitoarelor mamici .... . [ ... ]
 • a spus
  duminică, 04.12.2005
  Este mai mult decat necesar sportul pentru gravide... Este f. bun articolul... [ ... ]
 • a spus
  vineri, 04.11.2005
  Comentarii la articolul SPORT? Obligatoriu pentru gravide Din cate am inteles din articolul [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu