O mama trebuie sa se mulga din mai multe motive, printre care:
– Pentru a asigura mesele copilului atunci cand el nu poate suge sau in perioada in care trebuie sa fie plecata de acasa.
– Pentru a-si creste secretia lactata.
– Pentru a preveni sau a usura angorjarea mamara.

Sfaturile de mai jos va ajuta sa stiti cum sa colectati corect laptele:

 Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun.
– Pe cat posibil stati intr-un mediu odihnitor, linistit si incercati sa va relaxati. Cu cat veti reusi sa va relaxati mai bine, cu atat reflexul de tasnire a laptelui se va imbunatati.
– Aplicati un prosop cald si umed pe sani, cu 3-5 minute inainte de a incepe sa colectati laptele.
– Aplicati un masaj usor al sanilor in directie circulara, urmat de lovituri usoare dinspre suprafetele externe ale sanului spre mameloane.
– Stimulati usor mamelonul, tragandu-l in afara sau rulandu-l intre degete.
– Exprimati si inlaturati primele 2-3 picaturi de lapte.
– Alegeti un recipient curat, steril, de sticla sau plastic gros.
– Puneti degetul mare deasupra sanului, la marginea areolei, si celelalte degete sub san, tot la marginea areolei.
– Apasati mai intai degetele astfel asezate inspre peretele toracic, apoi strangeti usor, imediat in spatele areolei, intre degetul mare si celelalte patru degete.
– Repetati aceste miscari ritmic, rotind pozitia degetelor in jurul areolei pentru a goli toate zonele ei.
– Alternati sanii la fiecare 5 minute sau, atunci cand laptele curge mai incet, repetati masajul si micile lovituri si reluati ciclul de stoarcere a laptelui de cateva ori la fiecare san.
– Cantitatea de lapte muls variaza de obicei de la o colectare la alta.
– Dupa ce terminati, aplicati cateva picaturi de lapte pe fiecare mamelon si lasati-l sa se usuce la aer.
– Pe parcursul mulsului, aspectul laptelui se va modifica. Primele lingurite sunt limpezi, pe cand, dupa ce incepe sa tasneasca, laptele devine alb cremos. Unele medicamente, alimente si vitamine pot, de asemenea, sa modifice usor culoarea laptelui
.

CUM SE PASTREAZA LAPTELE COLECTAT

Laptele muls si colectat se poate pastra, in conditii foarte igienice, in urmatoarele conditii:
– La temperatura camerei
Colostrul = 6-8 ore
Laptele matern = 6-8 ore
– La frigider = pana la 12 ore

NU UITATI:
– Cu cat perioada de stocare este mai mare, cu atat laptele isi pierde continutul nutritiv si imunologic.

– Aspectul laptelui se poate schimba dupa conservare, deoarece deseori componentele se separa.

– Imediat dupa muls inchideti recipientul si puneti-i o eticheta cu data colectarii.

– Folositi intotdeauna laptele cel mai vechi.

– Nu incalziti laptele la foc sau microunde, deoarece astfel ii distrugeti unele componente. Lasati-l sa se incalzeasca treptat la temperatura camerei, sau folositi principiul boilerului dublu (introduceti recipientul cu lapte intr-un vas cu apa calda).

– Colectand si stocand corect laptele, puteti fi sigura ca sugarul dumneavoastra se va bucura de avantajele acestuia chiar si atunci cand nu-l puteti alapta.