Vergeturile, denumite striae distensae, pot aparea in repetate randuri si in grade diferite de vizibilitate, pe parcursul sarcinii. Acestea apar atunci cand fibrele elastice si colagenul din straturile de adancime ale pielii sunt intinse pana la rupere, pentru a se face loc bebelusului care se dezvolta. Atunci cand pielea se rupe, colagenul se vede prin stratul superficial al pielii, sub forma unor dungi roz, rosii sau violet.

Puteti reduce numarul si/sau intensitatea vergeturilor daca reusiti sa luati in greutate incet si constant pe parcursul sarcinii. Orice crestere brusca si importanta in greutate poate determina aparitia vergeturilor. Nu exista creme antivergeturi, oricare ar fi firma care le produce, care sa reuseasca sa patrunda in piele suficient de adanc, astfel incat sa reuseasca sa repare urmele din piele.

Totusi, ce puteti face?

Exista cateva trucuri pe care le puteti aplica in timpul sarcinii, pentru a reduce efectele vergeturilor. Astfel, puteti incerca urmatoarele:

  • Beti multa apa si mancati mancaruri sanatoase. Alimentele bogate in antioxidanti ofera nutrienti esentiali pentru repararea tesuturilor si pentru vindecare.
  • Mentineti-va elasticitatea pielii consumand cantitati adecvate de proteine si cantitati scazute de grasimi.
  • Nu stati la soare!
  • Tineti-va de programul de exercitii fizice!
  • Consultati-va cu medicul despre folosirea cremelor care contin alfahidroxiacid, acid citric sau acid lactic. Unele dintre aceste creme si lotiuni maresc elasticitatea fibrei pielii.

Tratamente dupa nastere

Dupa nastere, exista mai multe posibilitati de tratament. Se pare ca unele dintre cele mai noi tratamente care se folosesc astazi sunt destul de eficiente. Folosirea Retin-A sau Renova, in combinatie cu acid glicolic, s-a dovedit a fi destul de eficienta. Pentru Retin-A si Renova este nevoie de reteta; acidul glicolic se poate obtine de la dermatolog. Cellex-C, care contine acid glicolic, imbunatateste, de asemenea, aspectul vergeturilor.

Cel mai eficient este insa tratamentul cu laser, dar poate fi destul de scump. Deseori, acesta se face impreuna cu metodele pe baza de medicamente, pe care le-am descris mai sus.

Masajele s-au dovedit destul de eficiente – se creste fluxul sanguin din zona afectata, pentru a se stimula procesul de vindecare, totodata eliminandu-se celulele moarte de la suprafata. Exista si mai multe creme care va pot ajuta. Orice decizie ati lua, este important sa discutati despre aceste tratamente cu medicul, daca vergeturile reprezinta o problema.

Te invitam la Salonul de frumusete pentru a afla cum au tratat alte mamici vergeturile!