Cauta:
Cursurile prenatale

Cursurile prenatale

  Autor Echipa NN Data: 22.12.2010

Foarte utile pentru viitoarele mamici aflate la prima sarcina, cursurile prenatale nu sunt, asa cum ar parea la prima vedere, o repetare inutila a informatiilor deja obtinute de la medicul care va supravegheaza pe perioada graviditatii, din revistele sau cartile de specialitate. Niciuna dintre aceste alternative nu poate suplini informativ prezenta la cursurile prenatale, din simplul motiv ca acestea va ofera o altfel de viziune asupra sarcinii, ajutandu-va sa va obisnuiti cu viitoarele experiente prin care trebuie sa treceti: internarea, travaliul, nasterea, primele zile cu bebe etc.

Cand va puteti inscrie?

De obicei, se recomanda sa se urmeze lectiile prenatale in ultimul trimestru de sarcina. De ce? Pentru ca in acest moment va elucidati pe deplin cu privire la ce anume doriti sa aflati si mai ales pentru ca, la "absolvire", veti fi pregatita sa nasteti avand proaspete in minte toate informatiile necesare.
Nu uitati insa ca, existand putine oferte de astfel de cursuri, preinscrierea trebuie facuta din timp, uneori chiar si cu cateva luni inainte de momentul debutului efectiv al lectiilor.

Unde?

Exista spitale de stat care organizeaza cursuri prenatale, dar si organizatii non-profit orientate pe domeniul peuricultura. Lectiile pot dura 4-6 saptamani, se tin o data pe saptamana (timp de 1-2 ore) si sunt programate fie la sfarsit de saptamana, fie incepand cu orele 18, pentru ca gravidutele sa poata ajunge chiar daca muncesc. De asemenea, la lectii pot asista si partenerii.

Cat costa?

In functie de organizatori, cursurile pot fi gratuite sau pot fi taxate cu o anumita suma pe fiecare lectie, costurile nefiind insa exorbitante.

Ce invatati?

Cursurile sunt tinute de moase calificate sau de specialisti in variate domenii (in functie de tematica abordata la fiecare lectie): obstetricieni, anestezisti, consilieri juridici etc.
Lectiile sunt structurate astfel incat sa acopere toate zonele de interes pentru viitoarele mamici si sunt parcurse in ordine cronologica: de la sfaturi pentru realizarea bagajului de spital la recomandari pentru alaptare. Iata cateva dintre domeniile abordate:
  • Evolutia sarcinii si pregatirea pentru nastere.
  • Nasterea naturala si cezariana.
  • Ce tipuri de anestezie exista?
  • Cum decurge internarea (va fi nevoie de clisma, de epiziotomie)?
  • Lauzia.
  • Alaptarea.
  • Baita copilului.
  • Drepturile si facilitati pentru mama si copil (concediu prenatal, indemnizatie de crestere a copilului, concediu pentru tata, bani pentru trusou etc.).

Cum decurg lectiile?

Alaturi de explicatiile oferite de specialisti, care sunt detaliate si bine documentate, gravidele sau partenerii pot adresa intrebari punctuale. In prezentarea etapelor sarcinii si ale nasterii se folosesc suporturi video si chiar „materiale didactice” specifice (pentru infasat, baita etc.). De asemenea, femeile insarcinate pot comunica si schimba impresii legate de diferitele etape ale sarcinii cu celelalte "colege" prezente la curs.

Read the English version of this article: Prenatal Classes
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu