Cand erati doar voi doi, va urcati in masina si fugeati la mare sau la munte in fiecare weekend. Acum, ca sunteti trei (sau mai multi) nu prea va mai incumetati sa plecati la drum lung. Este adevarat, calatoria cu masina, impreuna cu un copil sau mai multi, poate fi mai dificila, dar nu imposibila. Iar daca stii cateva lucruri esentiale, poate sa devina chiar placuta, pentru toata lumea. Doua sunt lucrurile la care trebuie sa te gandesti: 1. siguranta copilului, 2. o ocupatie care sa-l tina linistit

Siguranta in timpul calatoriilor cu masina

Cand te gandesti la siguranta in masina primul lucru care iti vine in minte este centura. Copiii mai mari trebuie sa stea intotdeauna pe bancheta din spate, pe un loc prevazut cu centura de siguranta, iar bebelusii nu pot pleca la drum fara scaun special de masina (montat corect). Bebelusii vor sta tot timpul in scaunul special, chiar daca plang, chiar daca le e rau. Pentru alaptat, opriti masina. E cel mai sigur! Copiii nu au voie sa stea in dreapta soferului, orice varsta ar avea ei, nici in brate, nici singuri. Copiii mai mari nu au voie sa stea pe mijlocul banchetei din spate, fara centura. Nu putine au fost cazurile cand, la o frana brusca, cel mic a fost aruncat prin parbriz. 

Bineinteles, trebuie sa ne gandim si la alte probleme, nu numai la posibilele accidente. Un pericol real este deshidratarea, pentru ca in masina temperaturile pot urca mult, mai ales in lipsa instalatiei de climatizare. Asadar, sticla cu apa nu trebuie sa lipseasca din masina. Este utila si pentru cei mari, nu numai pentru cei mici. Daca printre pasageri se numara un bebelus, aveti nevoie de biberoane cu lapte sau ceai. Pentru bebelusii alaptati la san, laptele mamei este de ajuns ca sa previna deshidratarea, numai sa nu sariti peste mese.

Opririle trebuie sa fie dese pentru ca toata lumea sa-si poata dezmorti picioarele. Si pentru bebelusii care nu merg in picioare, opririle sunt necesare ca sa ia o gura de aer proaspat. Aveti grija cu geamurile deschise. Daca este curent, copiii racesc repede.

O alta problema importanta: raul de masina. Unii copiii au ameteli, greturi, varsaturi din cauza informatiilor contrarii pe care le primeste creierul (urechea interna detecteaza miscarea, dar ochii vad o imagine statica). Daca va asteptati la asemenea probleme puteti apela la un medicament antiemetic (pentru bebelusi si copii mici, cereti parerea medicului sau farmacistului) sau la o bratara de presopunctura care se aseaza la incheietura mainii. Incurajati copilul sa priveasca pe geam si nu in jos, faceti opriri dese, iar daca varsa dati-i lichide ca sa preveniti deshidratarea.

Atunci cand opriti nu lasati copilul in masina, nici macar pentru cateva secunde. Niciodata nu poti sti ce se intampla. Masina poate fi lovita de o alta care vine din spate, copilul se joaca cu centurile de siguranta si le pune in jurul gatului… sunt multe pericole si ajung cateva secunde ca sa se intample o nenorocire.

Ocupatii placute pentru calatorii

Daca aveti un bebelus, poate sa fie mai simplu decat credeti: programati calatoria in orele la care el doarme de obicei. Daca aveti noroc, poate ca nici nu se va trezi tot drumul. Daca este imposibil, gasiti-i ceva de facut pe parcursul calatoriei. De exemplu, luati-i o jucarie noua care sa-i atraga atentia. In functie de varsta, puteti incerca un animal de plastic, un centru de activitati cu beculete si zgomote, o carte plina de poze colorate. Pentru bebelusii foarte mici, puteti sa agatati de niste sfori cateva jucarii colorate, ca un carusel. Copilul va fi atent la ele si timpul va trece mai usor.

Copiii mai mari se plictisesc mai usor. De aceea, este important sa le gasiti ceva de facut care sa le starneasca interesul. Uneori merge si o poveste interesanta citita de mama, alteori e nevoie de mai mult. Oricum, se gasesc lucruri de facut. Puteti lua in bagaj un puzzle, o carte de colorat, creioane sau orice alt lucru care stiti ca il atrage pe copil. Iar daca vreti sa va distrati impreuna puteti sa luati un pachet de carti sau un joc gen Monopoly. Dar adesea e mai simplu de atat. Cautati niste cantece noi si cantati impeuna, spuneti poezii si ghicitori, jucati „Fazan”. Asa veti petrece cateva ore placute impreuna si nu va mai trebui sa tineti de vorba soferul, cum se obisnuieste.

Daca cel mic nu are un CD cu muzica pentru copii, probabil ca ar fi timpul sa-i luati cateva. Muzica ii va atrage atentia si il va tine ocupat. Iar daca gasiti CD-uri cu povesti, cu atat mai bine. 

Un copil infometat este un copil nelinistit. Daca drumul dureaza mai mult de trei ore, neaparat sa aveti in masina niste senvisuri sau niste gustari adecvate (biscuiti, grisine etc). Ceva dulce nu strica, ba chiar ar putea tine copilul ocupat pentru mult timp.

Cand calatoresti cu un copil, nu stii niciodata ce se va intampla, asa ca fiti flexibili in ce priveste timpul. Daca v-ati propus sa ajungeti la ora X, e foarte posibil sa intarziati mult si bine. Poate copilul varsa sticla cu apa si va trebui sa-l schimbati complet, poate trebuie sa opriti mai des… nu se stie niciodata.

Voi ce trucuri cunoasteti? Asteptam mamicile cu experienta sa ne impartaseasca din secretele lor prinvind calatoriile lungi in masina.