Cauta:
Disconfortul in timpul actului sexual. Dispareunia

Disconfortul in timpul actului sexual. Dispareunia

  Autor Dr. Magda Dorobantu, medic specialist obstetrica-ginecologie Data: 07.08.2006

Unul dintre cele mai comune motive pentru care se prezinta o femeie la medicul ginecolog este disconfortul, uneori mergānd pāna la durere, din timpul actului sexual (in termeni medicali, dispareunie). Se poate spune, in urma studiilor si multiplelor chestionare la care au raspuns, ca majoritatea femeilor active sexual a avut experienta unei dispareunii la un moment dat.

Cauze
In general, se deosebesc dispareunemiile de penetrare sau superficiale, care survin la inceputul penetrarii, si dispareunemiile profunde, resimitite in burta atunci cānd penetrarea este completa. De altfel, o dispareunemie poate fi primara, survenind la primele relatii sexuale, sau secundara ca urmare a unui eveniment marcant.

Dispareunia poate avea o cauza organica, de cele mai multe ori o afectiune inflamatorie pelvina sau cistita, sindrom uretral, varice vulvare, chiar si constipatia sau cicatricea perineala dupa nastere; de cele mai multe ori, insa, ea este de natura psihosomatica, avānd la origine anxietatea, teama, dar si, poate, ignoranta sau lipsa unei emancipari sexuale, uneori o trauma suferita anterior.

Lipsa comunicarii cu partenerul, care poate are prioritati diferite, anumite conflicte ce apar in familie, spre exemplu cele legate de contraceptie (frica de a nu ramāne gravida, lipsa asumarii responsabilitatii si de catre partener), pot fi cauza de disconfort in timpul actului sexual. Toate acestea subliniaza ideea ca dispareunia este o problema de cuplu.

Acest disconfort, mai ales daca se prelungeste in timp, duce la insatisfactie sexuala, dezamagire, femeia se simte frustrata, dezgustata si isi respinge partenerul.

De ce este important examenul ginecologic?
Examenul ginecologic poate diagnostica o cauza organica. De asemenea, medicul are rol in informarea pacientei asupra naturii problemei si asupra posibilitatii rezolvarii ei prin consiliere, deoarece cauzele organice, de obicei, interfereaza cu cele personale sau de relatie.

Tratament
Tratamentul dispareunemiei de tip organic consta in tratarea afectiunii care produce durerea, iar in cazul celei de origine afectiva este necesara interventia unei psihoterapii, asociata sau nu cu tehnici de reeducare sexuala.

Adresarea la un cabinet de ginecologie este un prim pas in recunoasterea existentei unei probleme si tratarea ei.

Articol sustinut de Medicover

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  joi, 04.06.2009
  Da,si eu am trecut prin asta.Multumesc lui D-zeu ca mi-a trecut,dar trebuie sa avem rabdare multa si [ ... ]
 • a spus
  luni, 06.10.2008
  Da,si eu am trecut prin asta.Multumesc lui D-zeu ca mi-a trecut,dar trebuie sa avem rabdare multa si [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 22.11.2006
  Deosebit de util articol, mai ales pt. ca eu ma confrunt cu asta de mai bine de 4 ani..si nu reusesc [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 22.11.2006
  Ar fi util daca ati spune si de durere la contact sexual in urma unei epiziotomii. Au trecut 5 luni [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu