Cauta:
Importanta vaccinurilor

Copii  Copii - rss

Importanta vaccinurilor

  Autor Medic Pediatru Iulia Tincu Data: 03.06.2010

Importanta vaccinurilor
Vaccinurile sunt responsabile de imunizarea contra diferitelor boli infectioase. Fara imunizare, copilul necesita contactul cu boala pentru a dezvolta aparare, insa de aici pot decurge consecinte devastatoare. Majoritatea tarilor dezvoltate practica vaccinarea copiilor inca de la nastere pentru a-i proteja contra unor agenti patogeni frecvent implicati in bolile copilariei.

Spiritul civic impune scheme complete de vaccinare inainte de a intra in colectivitate pentru a preveni transmiterea in jur a unor boli periculoase.
Exista multe discutii pro si contra actiunii de vaccinare. Parintii trebuie sa inteleaga insa importanta imunizarii. Doar asa anumite boli au devenit mai rare, cu mult mai putine forme severe sau chiar au disparut.
Vaccinurile nu aduc protectie doar copiilor, ci si generatiilor viitoare. Variola numai este astazi prezenta si nici nu mai necesita imunizare datorita contributiei inaintasilor nostri care au eradicat boala prin vaccinare.
In privinta vaccinurilor administrate copiilor, prin viu grai se transmit anumite mituri. Iata cateva dintre acestea:   

Imunizarile copilului determina aparitia autismului. Nu exista nici o dovada conform careia vreun vaccin ar produce aceasta afectiune cu atat mai mult cu cat autismul are un component genetic in etiologia sa.
Efectele adverse ale vaccinurilor sunt devastatoare. Desi orice vaccin poate avea efecte secundare, accidentele majore sunt rare. Fiecare copil este supus unui examen medical inainte de vaccinare, iar aceasta este contraindicata in timpul unei afectiuni acute.
Copii sunt imunizati prea devreme. Nimic mai fals; administarea serului este necesara pentru a evita contactul cu o serie de boli periculoase la o varsta timpurie.
Intarzierea dozelor aduce efectul preventiv. In realitate insa este bine sa temporizam vaccinarea daca starea de sanatate nu ne permite acest lucru.

In Romania, nou nascutul este vaccinat inca din maternitate impotriva a 2 boli: hepatita B si tuberculoza (aceasta din urma fiind sistata temporar datorita lipsei fabricarii vaccinului BCG). Ulterior dozele sunt administrate prin medicul de familie sau medicul pediatru. Acesta va respecta o schema stabilita de expertii in domeniul din cadrul Ministerului Sanatatii.

 • 2 luni se vaccineaza DTPa (difterie, tetanos, pertusis acelular), IPV (vaccin injectabil pentru poliomielita) si AHB (pentru hepatita B). 
 • 4 luni se vaccineaza DTPa si IPV. 
 • 6 luni se vaccineaza DTPa, IPV si AHB.
 • 1 an se vaccineaza DTPa si IPV. La varsta de un an se face prima doza de ROR (pentru rubeola, rujeola si oreion). 
 • 4 ani se vaccineaza DTPa (pentru difterie, tetanos, pertusis acelular). Se va continua cu rapel la fiecare 10 ani cu dT incepand de la varsta de 14 ani.
 • 7 ani se vaccineaza anti VPO
 • 9 ani se realizeaza rapel pentru ROR
 • 14 ani: DT si antirubeolic

Pe langa cele enuntate mai sus, parintii pot apela la o schema alternative care aduce un plus de imunizari impotriva unor boli de temut. Mentionam aici vaccinarea antiRotavirus, antipneumococica, antimeningococica, antivaricela, anti papilomavirus, anti Haemophilus influentzae. Discutati cu medicul copilului despre importanta si necesitatea vaccinurilor suplimentare si odata ce ati facut o optiune urmati schema completa pentru rezultate optime.
Read the English version of this article: The Importance of Vaccines
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
 • a spus
  joi, 03.06.2010
  Ma bucur cand apar si articole pro vaccinuri. In ultima vreme exista un trend atat de distructiv la [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu