Cauta:
7 mituri despre alaptare

7 mituri despre alaptare

  Autor Echipa NN Data: 05.07.2010

7 mituri despre alaptare
Alaptarea este unul dintre domeniile in care preconceptiile, alaturi de ideile primite de-a gata si purtate din generatie in generatie fara o temeinica verificare, sunt foarte des intalnite. Exista multe asemenea sfaturi care, asezate sub deviza "asa se face", tind mai degraba sa deruteze tanara mamica decat s-o ajute cu adevarat. Iata cateva dintre ele.

 1. Laptele nu este suficient. Fals. Marea majoritate a femeilor au mai mult lapte decat ar fi necesar. Daca bebe ia in greutate treptat sau deloc este din pricina ca nu reuseste sa bea laptele de care are nevoie, pentru ca nu a invatat inca sa suga corect.
 2. Laptele nu hidrateaza. Bebe are nevoie de apa. Fals. Laptele matern contine apa si are proprietatea esentiala ca isi schimba compozitia in functie de temperatura inconjuratoare. Laptele este mai apos cand afara este cald, si mai gros, cu un plus caloric, cand temperatura este scazuta, acoperind perfect nevoile alimentare si de hidratare ale copilului.
 3. Copiii alaptati au nevoie de suplimente de vitamina D. Fals. Cu exceptia unor cazuri speciale (de exemplu, daca mama a suferit de o carenta de vitamina D in timpul sarcinii), acest lucru nu este necesar. Numai copiilor hraniti artificial li se recomanda vigantol.
 4. Alaptatul deformeaza sanii. Fals. Alaptatul nu provoaca schimbari dramatice in conformatia sanilor, ci variatiile bruste ale volumului acestora. Pentru a preveni aceste probleme, mama ar trebui sa nu ia foarte mult in greutate in timpul sarcinii (lucru recomandat, de altfel, din multe motive) si sa respecte trecerea treptata de la alaptare la intarcare.
 5. Daca bebe are diaree, alaptatul trebuie intrerupt. Fals. Cel mai bun remediu in cazul unor infectii gastro-intestinale ale bebelusului este alaptarea.
 6. Daca mamica se imbolnaveste, nu trebuie sa mai alapteze. Fals. Fie ca este vorba despre febra, tuse, eruptii, diaree etc., simptomele apar dupa perioada de incubatie, adica dupa ce infectia a fost deja transmisa copilului. Cea mai buna protectie impotriva contaminarii este tocmai alaptarea, stiut fiind ca laptele matern contine anticorpii necesari pentru a lupta cu infectia.
 7. Mulgerea laptelui este cea mai buna metoda pentru a vedea cat lapte are mamica. Fals. Cantitatea de lapte mulsa depinde de numerosi factori, inclusiv de gradul de stres al mamei. Daca bebe suge corect, el poate papa mai mult lapte decat se extrage prin mulgerea cu pompa.Read the English version of this article: 7 Myths about Breastfeeding
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  marşi, 16.10.2012
  ce sa fac sa imi vina latele inpoi? [ ... ]
 • a spus
  marşi, 08.03.2011
  fals! vigantolul se recomanda tuturor copiilor 2 picaturi pe zi de la nastere pana la varsta de 18 [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 07.07.2010
  Fetita mea face 5 luni saptamana viitoare si pot spune ca bea numai lapte de la mine,nici macar ceai [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 07.07.2010
  Cat timp am alaptat-o pe Andrada timp de 1an si doua luni,lucrul ce mi-a displacut cel mai mult a [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu