Cauta:
Saturnismul la copii

Saturnismul la copii

  Autor Echipa NN Data: 15.10.2008

Saturnismul la copii
Plumbul este un metal greu, toxic pentru multe dintre tesuturile si enzimele corpului omenesc. Folosit foarte mult in trecut la fabricarea vopselurilor, benzinei, tevilor si a altor produse, plumbul este interzis astazi, insa exista inca in casele si blocurile noastre produse vechi, cu continut de plumb. In plus, odata ajuns in natura plumbul se mentine multi ani dupa prima folosire. Desi acest metal este periculos pentru noi toti, copiii sunt cei mai expusi pericolului pentru plumbul se acumuleaza in sistemul lor nervos pe masura ce cresc.

Intoxicatia cu plumb se numeste saturnism si este o boala greu de diagnosticat. Foarte rar este letala, insa nivelul mare de plumb in sange are urmari serioase asupra copilului, influentandu-i in rau dezvoltarea psihica si inteligenta.
Saturnismul nu este o boala foarte des intalnita, avand in vedere ca astazi plumbul nu se mai foloseste la fabricarea produselor uzuale, insa in unele case si blocuri au mai ramas tevi vechi, cu continut de plumb. Pe peretii caselor vechi inca persista urmele vopselurilor cu plumb, iar praful din aceste cladiri este contaminat.

Spuneam ca saturnismul este greu de descoperit pentru ca poate aparea la copii ce par perfect sanatosi. Acumularea de plumb in organism se face treptat si pe neobservate, pana la un moment dat cand nivelul atins e atat de mare, incat incep sa se vada efectele sale.

La copii, cele mai des intalnite simptome ale saturnismului sunt:
 • Nervozitatea
 • Pierederea poftei de mancare
 • Scaderea in greutate
 • Oboseala excesiva
 • Durerile abdominale
 • Varsaturile
 • Constipatia
 • Paloarea pielii
 • Dificultatile de invatare
Cel mai adesea, copiii intra in contact cu plumbul chiar in casele lor, daca traiesc intr-o casa sau un bloc vechi in care au ramas, fie tevi din plub, fie urme de vopsea cu plumb pe pereti, chiar daca aceasta nu este vizibila.

Pe de alta parte plumbul nu este biodegradabil si de aceea solul este inca contaminat cu acest metal din perioada in care el se folosea la scara larga si daca nu se face o decontaminare, el va mai ramane in mediu inca multi ani. De asemenea, plumbul s-a folosit, o perioada, la cutiile de conserve si, desi la noi in tara este interzis, conservele provenite din import pot sa contina acest metal.   

Nu in ultimul rand, in alte tari s-au depistat cazuri de saturnism provocate de cosmetice si medicamente ce pretindeau a fi naturiste, provenite din tarile sub-dezvoltate. Si in creioanele kohl folosite adesea de catre femei s-au gasit urme de plumb.
Plumbul se absoarbe mai usor de catre organismele aflate in perioada de crestere. De aceea, copii si sugarii sunt cei mai expusi pericolului, mai ales ca tesuturile lor sunt mai sensibile. In plus, ei tind sa duca la gurita orice lucru pe care il gasesc pe jos, inclusiv bucati de vopsea sau obiecte murdare de praf contaminat cu plumb. Desi toti copii se pot imbolnavi de saturnism, cei mai expusi cunt micutii care traiesc in case vechi.

Analizele pentru detectarea nivelului de plumb din sange sunt recomandate copiilor care traiesc in case vechi, in apartamente renovate de curand, ai caror parinti lucreaza cu plumb sau folosesc plumbul ca parte dintr-un hobby. Atunci cand exista acesti factori de risc, se recomanda ca sugarul sa fie testat prima data la sase luni, apoi o data pe an.

In lipsa acestor teste care sa detecteze saturnismul, plumbul se poate acumula in corpul micutului. Un nivel foarte mare poate sa duca la convulsii si, in cazuri rare, la moarte. Chiar daca nu se ajunge atat de departe, cel mai afectat este creierul copilului, iar daunele sunt, uneori, ireversibile.
Complicatiile saturnismului la copii includ probleme renale si ale sistemului nervos, dificultati de invatare si concentrare, probleme comportamentale, lipsa coordonarii in miscari, pierderea partiala a auzului.

Asa cum era de asteptat, prima masura in tratarea saturnismului este incetarea expunerii la plumb. Fara aceasta masura, orice tratament este inutil. Daca nu se poate scoate sursa de plumb din  mediul in care traieste copilul se pot lua masuri pentru ca ea sa nu mai fie periculoasa. De exemplu, uneori este mai sigur sa acoperi bine vopseaua cu plumb decat sa o indepartezi.
Daca nivelul de plumb din sangele copilului este mic, singurul tratament este incetarea expunerii la sursa. In cazurile mai grave, se trece la tratament medicamentos. Substanta administrata “leaga” plumbul si faciliteaza eliminarea lui prin urina.

Pentru a preveni imbolnavirea copiilor, ai grija ca toata lumea din casa sa respecte regulile de igiena. Inainte de masa si de culcare manutele trebuie spalate foarte bine, mai ales daca cel mic tocmai a venit de la joaca. Locul de joaca trebuie sa fie departe de strazi mari si vechi, de poduri, santiere. Inainte de a folosi apa de la robinet, ea trebuie lasata sa curga cel putin un minut, mai ales daca blocul si tevile pe care curge apa sunt vechi.
De atentie sporita este nevoie si la renovarea casei. Cel mai indicat ar fi ca cei mici sa nu stea intr-o casa in curs de renovare. Daca totusi nu exista alta alternativa, ei nu trebuie sa manance sau sa doarma in camerele renovate pentru a nu inghiti sau inhala particulele de praf cu continut de plumb. 


Read the English version of this article: Children Lead Poisoning
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  vineri, 16.01.2009
  Fbun articolul.am aflat ceva ce nu am stiut pina acum. am citit articolul cu mult interes. auzisem [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 25.10.2008
  Foarte interesant articolul nu am mai auzit de asa ceva. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 15.10.2008
  din punctul meu de vedere articolul este f slab. ne baga in ceata total si nu ne lamureste cu nimic [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 15.10.2008
  felicitarii pt articol cred ca multa lume nu stia de efectul plumbului asupra noastra [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 15.10.2008
  Foarte bun articolul, e prima oara cand aud de aceasta boala... e bine de stiut si de prevenit. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 15.10.2008
  Fbun articolul.am aflat ceva ce nu am stiut pina acum. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu