Cauta:
Infectiile - de la mama la prunc

Infectiile - de la mama la prunc

  Autor Echipa NN Data: 03.09.2010

Infectiile - de la mama la prunc
Cei mai multi nou nascuti sunt perfect sanatosi si parasesc maternitatea la cateva zile dupa nastere. Sanatatea lor depinde major de sanatatea mamei si orice dezechilibru al organismului matern va avea mai devreme sau mai tarziu repercusiuni asupra micutului. Ne vom ocupa in cele ce urmeaza de infectiile pe care mama le poate contacta in timpul sarcinii si cum influenteaza acestea starea de sanatate a nou-nascutului.

Sarcinile socotite a fi cu risc din punct de vedere infectios pentrul viitorul copil intrunesc cateva criterii:
  • corioamniotita;
  • membrane rupte peste 18 ore;
  • febra materna peste 38ºC;
  • colonizare vaginala cu streptococ de grup B
  • infectii urogenitale;
  • nasterea prematura;
  • gestatii multiple.

Fiti pregatite atunci cand nasteti sa prezentati dosarul cu analizele din sarcina medicului care ingrijeste copilul; acestia stiu ca istoricul sarcinii este graitor chiar daca nou-nascutul este aparent sanatos. Nu ezitati atunci cand vi se cere acordul pentru recoltarea probelor de sange pentru analize suplimentare imediat dupa nasterii; micutii sunt pe mana unor profesionisti care stiu sa manevreze organisme atat de fragile.

Orice modificare a ritmului de viata din primele zile trebuie sa atraga atentia; principala ocupatie pentru inceput este acea de a manca si a dormi. Daca insa somnul si alaptatul se realizeaza cu dificultate, insotite de un plans iritat, neconsolabil aveti deja un prim semn de alarma. Medicul neonatolog va re-examina copilul si va judeca starea sa clinica in legatura cu istoricul sarcinii si al nasterii.   

Cea mai frecventa infectie a mamei care se transmite nou nascutului este data de streptococul de grup B, localizat la nivelul colului uterin si prezent in secretiile vaginale ale mamei. Infectarea se realizeaza in timpul travaliului si nasterii si pericolul planeaza asupra copilului in prima saptamana de viata dar si mai tarziu. Streptococul poate produce micutului infectii variate de la pneumonie, meningita pana la sepsis. Tratamentul precoce, uneori profilactic, in afara simptomatologiei sau a probelor de laborator  modificate, asigura o dezvoltare normala copilului.

Prin alimentatia incompleta pasteurizata din timpul sarcinii puteti contacta Listeria monocytogenes, o alta bacteria ce se regaseste in patologia infectioasa neonatala cu transmisie de la mama la fat. Uneori impactul este atat de sever incat se nasc feti prematuri sau chiar este indus avortul spontan.

E.coli este o alta bacterie frecvent intalnita in infectiile urinare ale mamelor. Transmisa la copil, aceasta poate produce rapid infectii urinare, pneumonii, meningite si sepsis. De obicei se intervine prin tratamente complexe, antibiotic si de sustinere a metabolismului nou-nascutiilor; perioada de tratament variaza in functie de  severitatea simptomotalogiei, gradul de modificare a probelor de laborator si evolutia sub tratament.

Mamele infectate cu virus herpetic la nivel genital  transmit aceasta patologie si micutilor abia adusi pe lume. Simptomatologia este severa, la nivelul multor organe sisteme; vor fi afectate mai ales creierul, liniile hematologice dar si ficatul. Recunoasterea precoce a bolii impune initierea tratamentului si astfel se spera intr-o remisie a infectiei.

Virusul hepatitis B si HIV-ul se transmit fatului, femeile gravide trebuie obligatoriu investigate din acest punct de vedere pentru a se interveni rapid asupra nou-nascutului din primele ore de viata.

Sifilisul neonatal, inca prezent, este suspicionat in cazul mamelor cu infectie dovedita in timpul sarcinii. Chiar daca analizele copilului nu indica clar infectia, este necesar tratamentul.
Foarte de temut este si infectia cu virusul rubeolei; acesta are putere teratogena atunci cind afecteaza o gravida in primul trimistru. Se transmite respirator (rubeola dobindita), sau transplacentar (rubeola congenitala).
   


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu