Cauta:
Cauze si tratamente pentru diaree!

Cauze si tratamente pentru diaree!

  Autor Echipa NN Data: 24.09.2010

In timpul jocului cu bebelusul, detectati un miros neplacut si cu totul nou din zona scutecului. Surpriza este deplina in momentul in care il deschideti pentru ca, in loc de obisnuitul scaun galbui, grunjos, descoperiti un aspect maroniu-verzui, urat mirositor, in cantitate sporita, uneori dincolo de limita scutecului. Este primul impact al parintilor cu diareea sugarului.

Situatia se precipita cu adevarat cand numarul acestora creste cu rapiditate (chiar 10 episoade pe zi) fiind insotite de febra iar lucrurile devin cu adevarat imposibile daca varsaturile completeaza tabloul. Iata de aici triscul numarul 1 din timpulunei boli diareice - acela al deshidratarii. Sugarul pierde multe lichide prin scaunele moi, evaporarea apei in timpul febrei sau prin varsaturi.  Ca in orice afectiune acuta, alimentatia va fi dificila, deci aportul de lichide insuficient in conditiile unor pierderi suplimentare.

Ca sa putem defini prezenta unui episod diareic in viata sugarului trebuie sa stabilim doua criteria: de frecventa si de consistenta; dublarea numarului de scaune fata de normalul copilului si modificarea acestora devenind apoase, semiconsistente, verzui sau cu striuri sanghinolente reprezinta abateri patologice.

Ce poate fi confundat cu diareea din regimul normal al sugarului? In primul rand, scaunul de san, abundant si frecvent nu este nicidecum diaree. Apoi, variatiile pe parcursul zilei in consistenta scaunelor dar fara alte modificari sunt acceptate ca fiind normale in legatura cu alimentatia.

La baza eliminarii excesive de materii fecale sta un grup heterogen de cauze:
  • Infectiile intestinale (diareea infectioasa) sunt cele mai frecvente, fiind insotite de grade variate de severitate. Veti auzi frecvent vorbindu-se de Rotavirus, enteroviroze, bacteria si paraziti intestinali, toate acestea atragand dupa sine riscul crescut de contagiozitate.
  • Intoleranta alimentara se manifesta prin episoade diareice atunci cand organismul vine in contact cu substante din alimente ce nu pot fi digerate; este vorba de deficite enzimatice (intolerant la lactoza) sau pur si simplu aditivi alimentari ce nu pot intra in procesul de digestive
  • Alergia alimentara cu manifestari digestive completeaza tabloul clinic al unei alergii; reactia alergica se va identifica cutanat, respirator si digestiv.

Asa cum aminteam initial boala diareica este de temut atunci cand este insotita de deshidratatre. Cei mai expusi acestei complicatii sunt sugarii in primele luni de viata. Prin urmare, mamicile vor fi foarte atente la starea generala a copilului si la expresivitatea fetei si a ochilor. Uscaciunea buzelor, a lacrimilor, scaderea cantitatii de urina din scutec sunt semnele de alarma ale deshidratarii. Un sfat util este acela de a cantari micutul zilnic iar inregistrarea unui regres ponderal impune vizita la medic.

Fiecare parinte este foarte curios sa afle ce anume a determinat aparitia bolii diareice; este vorba de un virus, o bacterie, ceva gresit in alimentatie? Raspunsul nu este insa pe masura intrebarilor; de cele mai multe ori diareea este de etiologie virala si nu poate fi pusa in evidenta prin teste de laborator. Medicul este ajutat in stabilirea cauzei de evolutia clinica si cateva examene paraclinice. Examenul coproparazitologic si coprocultura adesea nu aduc informatii semnificative dar daca sunt pozitive arata o infectie relativ severa. Rotavirusul poate fi identificat prin teste din scaun si este bine de stiut acest lucru deoarece o astfel de diaree este extrem de contagioasa si trenanta clinic prin varsaturi abundente, febra si deshidratare.

Iata cateva semnale de alarma ce, odata surprinse, impun sfatul unui specialist:
  • aparitia sangelui in scaun,
  • varsaturi abundente,
  • imposibilitatea administrarii dietei si medicatiei,
  • pierdere ponderala si durere abdominala intensa.

Nu va ingrijorati daca, dupa vindecarea episodului acut, urmeaza o perioada de cateva zile pana la cateva saptamani, in care micutul va avea o consistenta scazuta a scaunelor; aceasta se datoreaza recuperarii lente a mucoasei intestinului subtire care mai pastreaza inca un grad de intoleranta si incapacitate de digestie. Atat timp cat copilul nu este febril, se alimenteaza corect, are stare generala buna, nu varsa, vindecarea totala se apropie chiar daca intr-un ritm mai lent. Astfel, o perioada de una pana la sase saptamani medicul va poate indica pastrarea unei diete usor digerabile, fara lactoza.

Nu voi insista foarte mult asupra tratamentului si dietei ce ajuta copilul intr-o boala diareica acuta tocmai pentru a nu lasa loc de interpretari; sunt foarte multe variabile ce tin de varsta sugarului, modul de alimentatie al acestuia, starea sa in acel moment si istoricul medical personal. Toate la un loc vor determina atitudinea terapeutica a medicului iar rabdarea si vigilenta mamicilor vor contribui din plin la un rezultat favorabil, cu vindecare rapida.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu