Apare pe la 6 saptamani. Sugarul incepe sa gangureasca, in mod spontan. Dar, doar dupa varsta de 3 luni acest gangurit se produce ca raspuns la un stimul din partea adultului. Pe la 6-7 luni, bebelusul gangureste si pronunta silabe fara nici o semnificatie. Pe la 9 luni, micutul uneste doua silabe si repeta sunete noi. Intre 1 an si 18 luni, copilul pronunta cuvinte. La 2 ani, poate spune o fraza. La 3 ani, poate diferentia intre persoana intai singular si persoana intai plural ("eu" si "noi") si vorbeste, deja, cu fraze construite.

Apoi, vocabularul sau se imbogateste, cu mari variatii individuale, care depind de ceea ce aude micutul. Daca vrem ca vocabularul lui sa fie bogat, ca frazele pe care le spune sa fie bine construite, trebuie sa-i vorbim mult, sa-i raspundem la intrebari, sa comentam in fata lui gesturile si evenimentele vietii curente, sa cantam, sa spunem povesti.

Personalul serviciilor de sanatate trebuie sa insiste pe langa mamici sa le vorbeasca copiilor lor inca din primele luni de viata.