Somnul unui fat in uter a fost intotdeauna o enigma nu numai pentru mamici ci si pentru cercetatorii de la care am astepta, in mod normal, raspunsuri mai exacte. Ei bine, nici ei nu stiu prea multe despre felul cum doarme fatul, pentru ca este usor sa studiezi creierul unui adult sau al unui copil prin diverse metode stiintifice, insa creierul unui fat este, asa cum ne-am astepta, foarte greu de studiat.

Din acelasi motiv (dezvoltarea creierului), fatul isi petrece aproape tot timpul dormind. Se stie deja ca, din a saptea luna a sarcinii, creierul fatului trece prin cele doua faze ale somnului: somnul REM si non-REM. Stim asta pentru ca, prin ecografii foarte performante, s-au detectat perioade in care globii oculari se misca rapid si perioade in care globii oculari stau nemiscati. Ce legatura au ochii cu somnul? Denumirea de REM pe care a primit-o una din fazele somnului vine de la Rapid Eye Movement (din engleza – misicari rapide ale ochilor). REM este un somn profund, in timpul caruia creierul este aproape la fel de activ ca si atunci cand suntem in stare de veghe. Globii oculari se misca des si incep visele. Din aceasta stare, creierul trece in somnul linistit sau non-REM, cand globii oculari sunt nemiscati si visele sunt imposibile.

Ce viseaza fatul in uterul mamei?

Bineinteles ca apare intrebarea: daca adultii si copiii viseaza in stadiul REM, ce se intampla cu fatul? Poate el sa aiba vise ? Unii oameni de stiinta spun ca nu, pentru ca a avea vise necesita unele experiente. In visele noastre apar oameni, obiecte, stari pe care le-am vazut, le-am atins sau le-am trait. Fatul nu are experiente de niciun fel, deci ce ar putea sa viseze? Nu a vazut niciodata vreun obiect, nu a trait senzatiile noastre. Nu poate sa viseze mere pentru ca nu stie ce sunt ele, nu poate sa viseze scari, masini, mancare pentru ca, in mintea lui, asemenea lucruri nu exista.

Totusi, alti specialisti spun ca fatul poate visa. Pe ce se bazeaza ei? Inca din saptamana 8 a sarcinii, se formeaza receptorii tactili, mai intai in jurul gurii, apoi pe tot corpul. In saptamana 22-24, deja sunt conectati la cortexul cerebral. In saptamana 17 incepe sa se dezvolte auzul. Incet, incet se formeaza toate simturile, astfel ca, inca din viata intrauterina toate simturile fatului sunt functionale, ceea ce insemna ca vede lumini si umbre, aude zgomotele mai puternice din jur, dar si zgomotul facut de organismul mamei, simte atingerea lichidului amniotic si gustul lui. Si aceste senzatii se incadreaza in categoria experientelor deci, spun unii medici, ar fi de ajuns pentru ca fatul sa poata visa. Visele lui se bazeaza pe ceea ce aude, vede, simte si gusta. Sunt vise simple, care constau mai mult din stari, senzatii, decat din imagini vizuale, dar sunt vise asemanatoare cu ale noastre.

Miturile populare si somnul bebelusului

Miturile populare, dar si unii medici, sustin ca felul cum doarme fatul in uter ar prezice felul cum va dormi dupa nastere. Daca simti cele mai multe lovituri noaptea, se spune, copilul tau va dormi ziua si te va tine treaza toata noaptea. Totusi, nu exista nicio dovada stiintifica in sprijinul acestei afirmatii. Intr-adevar copilul dezvolta un tipar al somnului in viata intrauterina. Ca si nou-nascutul, nu are programul nostru cu somn noaptea si stare de veghe ziua. Somnul lui este neregulat – doarme cateva ore, sta treaz cateva ore. Asa ca nu s-ar putea spune daca un copil isi continua dupa nastere, obiceiurile din uter, pentru simplul fapt ca nu are niciun obicei in ce priveste somnul.

Unele mamici norocoase au ocazia sa vada la ecograf cum fatul isi tine degetul in gurita. Pentru medici, acest fapt nu e de mirare. Suptul este pentru nou-nascut, dar si pentru fat, un reflex natural, o metoda de a se calma, o nevoie. Si in viata intrauterina, fatul se calmeaza si adoarme sugandu-si degetul. Si el poate sa fie speriat (de zgomote, lumini puternice), si sugandu-si degetelul este capabil sa se calmeze singur pana cand adoarme, linistit.