Sangerarile vaginale sunt relativ frecvente la gravidele in primul trimestru si in multe cazuri sunt benigne, adica nu sunt simptomul unei probleme grave. Totusi, orice sangerare trebuie anuntata medicului, mai ales daca este abundenta pentru ca poate fi primul semn al unui avort spontan.

Asa cum am spus, majoritatea sangerarilor din primul trimestru sunt de natura benigna. Care ar fi cauzele:

  • Sangerarea de nidatie. Se intampla la aproximativ 20% dintre gravide, atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in mucoasa uterina. El poate sa sparga cateva vase de sange, de unde hemoragia usoara, de culoarea deschisa. Nidatia are loc la 6-12 zile dupa fecundare, deci cam in aceasta perioada incepe si sangerarea, care poate sa dureze cateva ore, timp in care curg cateva picaturi de sange sau poate sa dureze cateva zile. In orice caz, sangerarea este usoara. Unele femei confunda aceasta sangerare de nidatie cu menstruatia si nu isi dau seama ca sunt insarcinate, mai ales cele care au o hemoragie menstruala usoara si de scurta durata.
  • O infectie in zona pelvisului sau o infectie urinara.
  • Contactul sexual. Unele gravide au colul sensibil si un contact sexual il face sa sangereze. Pana la controlul medical este bine sa renunti la sex, insa, in general, relatiile sexuale sunt permise in timpul sarcinii, nepunand in pericol sanatatea mamei sau a copilului.

Din pacate, nu toate sangerarile vaginale sunt inofensive. Trebuie sa te prezinti la medic cat mai repede dupa un astfel de episod tocmai pentru ca el poate sa fie si un simptom al unui proces grav. Despre ce este vorba :

  • Avortul spontan. Sangerarea poate sa fie primul semn al avortului dar daca ea apare nu inseamna ca avortul este iminent. Jumatate din gravidele care sangereaza mai mult sau mai putin duc sarcina mai departe, fara probleme. Totusi, 15-20% dintre sarcini sunt pierdute, majoritatea in primele 12 saptamani. Pe langa sangerare, avortul se manifesta prin crampe in abdomenul inferior (ca cele de la menstruatie, de intensitati diferite), si eliminarea de tesut prin vagin, odata cu sangele. De multe ori avortul nu poate fi oprit, chiar daca te prezinti imediat la medic. Vestea buna este ca un avort nu iti pune viata in pericol si nu te impiedica sa ramai din nou insarcinata.
  • Sarcina ectopica. Uneori, blastocistul nu reuseste sa ajunga in uter si se implanteaza in alta parte, cel mai adesea in una din trompele uterine. Acest eveniment este periculos pentru ca, pe masura ce blastocistul creste, trompa se poate rupe, provocand hemoragii interne si chiar moartea mamei. Pe langa sangerare, sarcina ectopica se manifesta prin crampe, durere ascutita in abdomenul inferior, un nivel mic al hCG.
  • Sarcina molara. Desi este foarte rara, sarcina molara, sau mola hidatiforma, este un real pericol. In locul embrionului, se dezvolta mola, adica o excrescenta de tesut anormal, asemanatoare cu o tumora. Se depisteaza prin nivelul foarte mare al hCG, absenta batailor inimii, formatiuni asemanatoare unui ciorchine, observate la ecografie.

Dintre cauzele maligne ale sangerari, cea mai frecventa este avortul spontan. Dar foarte multe mamici se sperie degeaba. Sangerarea de care se tem atat este o banala hemoragie de nidatie. Important este sa-ti patrezi calmul si sa te adresezi medicului de cate ori apare o sangerare vaginala ciudata, fie ca esti sau nu insarcinata. Hemoragia de nidatie apare adesea cand femeia nici nu se gandeste la o sarcina.