In general, in raport cu relatiile sexuale, femeile gravide experimenteaza una dintre urmatoarele doua posibilitati: ori creste dorinta sexuala ori sexul este ultimul lucru la care se gandesc. Specialistii sunt de acord ca, in general, femeile insarcinate trec printr-o reducere a dorintei sexuale in primul si al treilea trimestru, cu o crestere in al doilea trimestru sau printr-o scadere graduala a dorintei sexuale pe masura ce sarcina avanseaza.

Discutati cu partenerul

Sarcina poate mari dorinta sexuala la unele femei. In unele cazuri, femeile pot experimenta orgasmul sau orgasmul multiplu pentru prima data in timpul sarcinii. Acest lucru se datoreaza unei activitati hormonale ridicate si maririi volumului de sange in zona pelviana. Alte femei se pot simti mai putin atragatoare cat sunt gravide, din pricina noilor dimensiuni si a schimbarilor intervenite in corpul lor. Discutati aceste chestiuni cu partenerul. Puteti incerca noi pozitii pentru a face dragoste.

De altfel, veti descoperi ca acest lucru va fi necesar pe masura ce sarcina progreseaza. Burtica va face ca unele pozitii sa vi se para mai putin confortabile decat altele. In plus, nu este deloc recomandat sa te intinzi pe spate dupa saptamana 16 si pana la nasterea copilului, pentru ca greutatea uterului blocheaza circulatia. Veti putea incerca sa stati pe o parte sau deasupra.

Cand trebuie sa evitati activitatea sexuala?

Daca ati avut probleme anterioare legate de declansarea prematura a travaliului, doctorul va va avertiza in legatura cu inoportunitatea actului sexual. Orgasmul provoaca usoare contractii ale uterului. Substantele chimice din lichidul seminal pot, de asemenea, stimula contractiile, astfel incat va fi indicat ca partenerul tau sa apeleze la coitus intrerruptus.

Evitati activitatea sexuala daca aveti placenta previa sau placenta inserata jos, daca colul este intredeschis, daca exista amenintarea declansarii travaliului prematur, daca se rupe apa, daca aveti dureri in timpul actului sexual, daca apar fara motiv sangerari sau scurgeri vaginale, daca dumneavoastra sau partenerul aveti leziuni de herpes genital nevindecate sau daca aveti motive sa credeti ca au inceput durerile facerii.