Este sanatos sa iei medicamente in timp ce esti insarcinata?

Poate fi dificil sa iti planifici cand vei ramane insarcinata, pentru a evita luarea de orice medicamente. De cele mai multe ori la o femeie insarcinata care ia medicamente, acestea pot ajunge prin placenta la fat si uneori poate sa-i cauzeze fatului probleme la nastere, un adevarat pericol, atat pentru copil cat si pentru mama. Cel mai mare risc la un fat, a carei mama ia unele medicamente, este acela de a se dezvolta foarte mult in primele saptamani intrauterine, cand organele importante cresc. Dar unii cercetatori inca nu stiu daca luarea medicamentelor de catre mama insarcinata nu va avea cumva efecte negative asupra copilului mult mai tarziu, dupa ce se va naste.

Multe medicamente pe care le poti cumpara direct din farmacii sau din magazinele cu produse naturiste , te pot ajuta, in cazul in care iti sunt prescrise de catre medic. Insa trebuie sa te asiguri ca sunt absolut sigure pentru sarcina ta si ca nu au efecte adverse pentru tine si bebelusul tau. Multe dintre aceste medicamente iti spun in prospect daca este sigur sa le iei atunci cand esti insarcinata. Daca nu esti sigura poti sa intrebi medicul inainte de a lua medicamentul respectiv, sau daca mai ai urme de indoiala in privinta acelui medicament este de preferat sa te adresezi unei persoane specializate, farmacistul, medicul de familie, etc.

Unele medicamente nu sunt sigure pentru a fi luate in timpul sarcinii. Chiar si medicamentele prescrise de catre medicul tau, inainte de a ramane insarcinata pot fi daunatoare, atat pentru tine cat si pentru dezvoltarea fatului in timpul sarcinii. Asigura-te ca toti medicii si farmacistii pe care i-ai contactat stiu ca tu esti insarcinata, si nu lua niciodata medicamente in timpul sarcinii decat daca un specialist iti spune sa iei.

De asemenea, retine ca si celelalte lucruri precum cafeina, vitaminele, ceaiurile de plante si remediile „babesti” pot afecta dezvoltarea fatului. Discuta cu doctorul tau sau cu cel care iti prescrie medicamentele despre cum se poate reduce cafeina si unele tipuri de vitamine de care tu poti avea nevoie din alimentatie.

Nu lua niciodata vreun produs pe baza de plante fara sa discuti mai intai cu medicul tau sau cu farmacistul care ti-a recomandat produsul.

Sursa: www.4women.gov
Tradus si adaptat de Daniela Varvaruc