Va ganditi sa aveti un bebelus, desi ati implinit deja varsta de patruzeci de ani? O astfel de hotarare – care implica unele probleme inerente varstei – trebuie luata numai dupa ce, cunoscand toate aspectele legate de fertilitate, sarcina in sine si efectele post-partum, veti face si o vizita la medicul de specilitate.
 
Oricare ar fi motivele care v-au impiedicat pana acum sa procreati si oricare ar fi ratiunile ce va indeamna acum catre aceasta alegere, este bine sa fiti pregatita sa luptati cu cateva obstacole. 

Probleme psihologice

Sosirea unui copil intr-o familie stabila si de mult intemeiata, mai ales daca este primul bebelus, poate bulversa viata unui cuplu. Trebuie sa fiti sigura ca atat dumneavoastra, cat si partenerul sunteti pregatiti pentru aceasta schimbare. Sotul dumneavoastra este de acord cu decizia luata? Va fi un tata bun, atent si rabdator? 
Si apoi, nu uitati! Va trebui sa luptati cu prejudecatile sociale. Decizia dumneavoastra este destul de puternica pentru a nu „slabi” sub presiunea parerilor negative ale celor din jur?

Impedimente de ordin medical

Daca sunteti sigura ca asta va doriti si va sustineti cu fermitate viitoarea sarcina, este bine sa faceti o vizita obligatorie la ginecolog. Trebuie sa cunoasteti riscurile medicale la care va supuneti, sa faceti un set complet de analize, sa va asigurati ca ovarele sunt inca „functionale” si sa aflati daca aveti sau nu probleme de fertilitate. Trebuie sa stiti ca, odata cu varsta, ovarele isi pierd din calitatea procreatoare, la fel ca si spermatozoizii, iar riscul de asteptare prelungita este sporit, mai ales ca timpul nu lucreaza in favoarea dumneavoastra.

Posibile riscuri

Printre riscurile cu care va puteti confrunta se numara unele deloc inofensive: sarcina falsa, hipertensiune arteriala, diabet gestation