De obicei, placenta se formeaza deasupra cervixului, insa, intr-un caz din 200, placenta este inserata foarte jos, acoperind colul uterin. In momentul nasterii, colul uterin se dilateaza, permitand fatului sa paraseasca uterul si sa junga in vagin. La femeile cu placenta previa, placenta se afla in partea inferioara a uterului, acoperind colul, asa incat fatul nu mai poate trece prin el.

Placenta poate acoperi cervixul in totalitate si atunci vorbim de placenta previa totala, sau il poate acoperi numai partial, deci avem de a face cu o placenta previa partiala. Termenul de previa vine din limba latina, unde insemna „in fata”, deci placenta previa ar insemna ca placenta precede fatul.

Inca nu se cunosc cauzele exacte ale acestei anomalii a placentei, insa au fost identificati cativa factori de risc:

  • Inserarea joasa a ovulului fertilizat
  • Anomalii ale mucoasei uterine
  • Cicatrici ale mucoasei uterine aparute din cauza unor infectii sau interventii medicale.
  • Sarcina multipla
  • Numarul mare de sarcini. La femeile care au avut mai mult de trei sarcini riscul creste la 1 la 20.
  • Consumul de droguri sau tutun in timpul sarcinii.
  • Varsta inaintata a mamei

Placenta previa

Placenta previa poate fi diagnosticata numai prin ecografie, dar simptomul cel mai important este sangeraraea nedureroasa aparuta dupa 20 de saptamani de sarcina. Sangerarea poate fi scazuta sau abundenta, iar sangele este de obicei rosu aprins.Totusi sangerarea in timpul sarcinii poate avea si alte cause, unele din ele fiind mult mai grave decat placenta previa.De aceea trebuie sa mergi la medic imediat ce constati ca ceva nu este in regula.

Sangerarea are loc pentru ca, pe masura ce fatul creste, partea inferioara a uterului se subtiaza si se mareste pentru a face loc fatului. Daca placenta este atasata de aceasta parte inferioara a uterului, subtierea si marirea lui face ca placenta sa se desprinda de peretele uterin.

Posibilele complicatii ale unei placenta previa nediagnosticate la timp includ: pierderea unei cantitati mari de sange la mama si fat, soc hemoragic, incetarea alimentarii cu oxigen a fatului, nastere prematura. In unele cazuri medicul va trebui sa indeparteze uterul daca placenta nu se desprinde.

Tratamentul recomandat

Nu trebuie insa sa-ti faci griji daca afectiunea a fost descoperita la timp. Medicul va decide tratamentul care trebuie urmat in functie de pozitia placentei, pozitia si starea de sanatate a fatului, varsta gestationala si starea de sanatate a mamei.

De obicei se recomanda repaus la pat si se interzic activitatile care ar utea provoca contractii uterine, iar orice medic ginecolog cu care mama intra in contact va trebui anuntat ca exista o placenta previa, pentru ca un tuseu vaginal poate provoca hemoragie. In cazuri mai grave, medicul va recomanda spitalizarea pentru ca atat mama cat si fatul sa se afle in permanenta sub observatia sa.

Cele mai multe cazuri de placenta previa diagnosticate pana in 20 de saptamani se rezolva de la sine. Pe masura ce uterul se mareste, placenta urca ocupandu-si pozitia normala. Daca acest lucru nu se intampla, nasterea va avea loc prin cezariana, pentru ca nasterea vaginala este foarte riscanta, existand posibilitatea producerii unor hemoragii puternice.