Cofeina este un stimulant al sistemului nervos central care se gaseste in multe bauturi si alimente, inclusiv cafea, ceai, diferite bauturi racoritoare si ciocolata. Cercetarile arata ca este posibil ca, in timpul sarcinii, sa deveniti mai sensibila la efectele cofeinei. Pana la acest moment, nu s-a descoperit nici un beneficiu ca urmare a consumului de cofeina, nici pentru dumneavoastra si nici pentru bebelus. In schimb, printre efectele cofeinei asupra femeii insarcinate se numara iritabilitatea, durerile de cap, deranjamentele la stomac, insomniile sau nervozitatea.

Efectele negative ale consumului de cofeina

Consumul ridicat de cofeina a fost asociat cu greutatea mica la nastere si cu dimensiuni reduse ale craniului la nou-nascuti. Unii cercetatori considera ca exista o legatura intre consumul de cofeina si avortul spontan, nasterea unui copilul mort sau travaliul prematur.
Incercati sa reduceti consumul de cofeina sau eliminati-o definitiv din alimentatie. Traverseaza placenta si ajunge la bebelus. Poate afecta metabolizarea calciului, atat la mama cat si la bebelus. Daca consumul de cofeina va face iritabila, si bebelusul ar putea suferi de aceleasi efecte. Consumul ridicat de cofeina poate creste riscul de aparitie a problemelor respiratorii la nou-nascut. In plus, trece si in laptele produs de mama, care poate determina iritabilitate si lipsa somnului la copilul hranit la san. Nou-nascutul metabolizeaza cofeina mai incet decat adultul, iar cofeina se poate acumula in organismul lui.

Lista de mai jos descrie cantitatile de cofeina continute in diferite alimente sau medicamente:

  • cafea, 150 g – de la 60 mg pana la 140 mg cofeina sau mai mult;
  • ceai, 150 g – de la 30 mg la 65 mg cofeina;
  • ciocolata facuta in casa, 30 g – 25 mg cofeina;
  • un baton si jumatate de ciocolata din comert – de la 10 mg pana la 30 mg cofeina;
  • cacao, 200 g – 5 mg cofeina;
  • bauturi racoritoare, 330 g – de la 35 mg la 55 mg cofeina;
  • medicamente analgezice, doza standard – 40 mg cofeina;
  • medicamente impotriva alergiilor sau a racelii, doza standard – 25 mg cofeina.