Inima embrionului incepe bata la 22 de zile dupa fecundare, sau cam la cinci saptamani de la ultima menstruatie. La aceasta varsta a sarcinii, inima este prea mica pentru a fi auzita, chiar si cu amplificatoarele cele mai performante, insa daca ai noroc poti sa o vezi batand la ecografii. Este acel punctulet care clipeste in pieptul bebelusului.

Abia 9-10 saptamani de la ultima mentrsuatie poti sa-i auzi bataile inimii. Pentru aceasta se foloseste un ecograf special, numit Doppler, care transmite catre inima copilului ultrasunete de joasa intensitate. Ultrasunetele se lovesc de organele intalnite in cale si se intorc inapoi sub forma de sunete ce pot fi auzite de urechea umana. Felul in care sunetul se intoarce catre aparat este influentat de miscare, deci bataia inimii modifica sunetul pe care il receptioneaza aparatul Doppler. Poti sa auzi primele batai ale inimioarei la 9, 10 saptamni sau chiar mai tarziu. Totul depinde de noroc, pentru ca instrumentul trebuie asezat in unghiul potrivit. Dar depinde si de pozitia copilului in uterul si greutatea mamei. Daca uterul este acoperit de un strat de grasime, probabil ca vei auzi primele batai putin mai tarziu. Oricum, pana in saptamana 12 ar trebui sa auzi batai clare si puternice, cu ajutorul ecografiei Doppler.

Pentru a masura bataile inimii, medicul le va numara timp de un minut sau va numara doar 15 secunde, apoi va inmulti cu 4. Ecografele moderne masoara singure pulsul fatului, fara sa fie nevoie de numaratori, micsorand astfel riscul unor erori. Oricum, majoritatea medicilor stiu care este ritmul normal al unei inimioare si nu numara bataile decat daca li se par prea rare sau prea rapide.

Uneori, aparatul Doppler capteaza sunetele din corpul mamei si ajunge sa redea pulsul ei in loc de cel al fatului. Dar exista diferente pe care le recunoaste orice medic. Pulsul mamei este sub 100 de batai pe minut, pe cand al fatului trebuie sa depaseasca 120, deci nu exista posibilitatea unor confuzii. Daca are vreo indoiala, medicul va cauta pulsul mamei la incheietura mainii sau cu ajutorul unui stetoscop si va face diferenta intre ce a gasit si ceea ce se aude din aparatul Doppler.

Bataile normale ale cordului fetal se incadreaza intre 120 si 160 de batai pe minut. Desi circula printre gravide un mit conform caruia exista diferente intre cele doua sexe in ce priveste pulsul, adevarul este ca inima unui baietel si cea a unei fetite bat la fel de repede si la fel de tare. Pulsul nu este o metoda de a afla sexul copilului. Taria sunetului depinde doar de setarile aparatului Doppler si de unghiul in care cad ultrasunetele pe inima fatului. Nu are absolut nicio legatura cu sexul. 

La mamicile cu gemeni ii poate fi mai greu medicului sa gaseasca cele doua pulsuri si sa faca diferenta intre ele. Daca are unele dubii poate folosi ecograful pentru a vedea cele doua inimioare.

Dupa saptamana 20, inimioara fatului este deja mai puternica si mai zgomotoasa si nu mai este nevoie neaparata de aparatul Doppler pentru a-i auzi bataile. Ele se pot distinge cu ajutorul unui stetoscop special (fetoscop) sau chiar cu un stetoscop normal, cu conditia ca pozitia fatului sa fie una potrivita (cu spatele spre peretele exterior al uterului), iar mama sa nu fie supraponderala.

Mai nou, exista aparate Doppler care pot fi folosita acasa de orice viitoare mamica. Ele iti pot oferi o activitate distractiva si te pot linisti cand iti faci griji pentru copilul tau, insa adevarul este ca mai rau te ingrijoreaza pentru ca nu e deloc usor sa gasesti bataile inimii inaintea celor 20 de saptamani. Oricum, pe masura ce sarcina avanseaza, vei incepe sa simti miscarile lui bebe, care te vor asigura in fiecare zi ca este sanatos si vioi.

Sarcina usoara!

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”