Este posibil ca poftele din sarcina sa fie rezultatul unor influente nu numai fiziologice ci si psihologice. Mesajele pe care le primesc femeile insarcinate in legatura cu alimentele pe care trebuie sa le consume le pot face sa pofteasca tocmai acele alimente. Daca obstetricianul iti recomanda mai multe lactate subconstientul tau te poate face sa poftesti  lapte si inghetata.

Poftele pot fi provocate si de faptul ca te astepti ca ele sa apara. Povestile despre poftele prietenelor te pot face sa poftesti tu insati anumite alimente. Evident, cand stii ca nu ai voie sa manaci un aliment (de exemplu chips-urile, care nu sunt deloc sanatoase) poftesti tocmai la acel aliment. Iti doresti exact ceea ce nu ai voie.

De asemenea e normal sa poftesti acele alimente care te fac sa te simti bine. Se stie ca cicolata ne face mai fericiti. Daca e si cazul tau, nu te abtine, dar consuma ciocolata, sau orice alt aliment cu moderatie. Daca te simti rau, in special in primele luni de sarcina cand apar greturile de dimineata, mananca ce vrei si ce stii tu ca nu iti provoaca greata.

Asa cum exista alimente pe care le-ai manca tot timpul, exista si unele pe care nu poti sa le suporti, chiar daca inainte iti placeau. Cele mai multe gravide se feresc de carne. Unora le face rau chiar si mirosul ei, fie ca e prajita sau doar fiarta. Medicii cred ca aici intervine din nou (ca si in cazul gustului amar) instinctul de aparare. Carnea si alte proteine animale (oua, peste, fructe de mare) sunt cele mai riscante in ce priveste toxinfectiile alimentare, de aceea organismul se fereste de ele.

Sensibilitate la mancare

Am spus ca unele femei nu suporta nici mirosul unor mancaruri. De fapt, s-a dovedit ca gravidele au un simt al mirosului mai dezvoltat, datorita schimbarilor hormonale, iar asta influenteaza dorinta sau aversiunea fata de anumite alimente.

Unele femei observa cu uimire ca poftesc la produse nealimentare: var, pamant, inalbitor de rufe. Acestea sunt provocate de o boala. Orice ar fi rezista tentatiei. Unele din produsele la care poftesti pot fi foarte toxice atat pentru tine cat si pentru copil. Spune-i medicului tau daca poftesti la produse nealimentare. De obicei acestea sunt legate de importante deficiente nutritive.

Exista si gravide care poftesc alimente mai ciudate, de exemplu coca, faina sau malai negatite. Acestea sunt inofensive in cantitati mici, dar consummate in exces pot duce la probleme gastrice. Alte alimente care pot provoca diverse boli sunt ouale si pestele crude.

Daca poftesti la alimente care nu iti pun in pericol sanatatea poti ceda poftelor tale. Medicii  spun ca nu exista niciun pericol daca mananci muraturi, carne gatita, ciocolata, inghetata. Singura problema ar putea fi cresterea in greutate, daca mananci dulciuri sau grasimi in exces. Dar sub nicio forma nu ceda tentatiei daca poftele tale te indreapta catre produse nealimentare.

Chiar daca par inofensive nu se stie niodata ce pericol te pandeste. Unele gravide simt o puternica pofta de iarba. Chiar daca iarba in sine pare nepericuloasa, nu se stie niciodata ce substante se afla pe ea. De exemplu poate fi stropita cu insecticide.