Exista foarte multi adulti care se tem de doctor si spitale. Nu e demirare ca micutul tau se incrunta numai cand aude de medic.

Incearca sa nu-i transmiti copilului propriile tale temeri legate de controlul medical. Probabil ca micutul a facut destul vizite la doctor ca sa stie ca de fiecare data ilasteapta o impunsatura, o atingere rece sau poate chiar o injectie.

Cu multa intelegere, tandrete si folosind urmatoarele tehnici il poti ajuta pe cel mic sa scape de frica si sa se simta in largul lui in cabinet.

Ia-l cu tine atunci cand mergi tu insati la medic

Copilul se va simti mai bine vazand ca si oamenii mari trebuie sa mearga la doctor. In plus se va familiariza cu atmosfera dintr-un cabinet si va sti la ce sa se astepte la urmatorul control. Nu uita sa pari relaxata si vesela, chiar daca ai tu insati emotii. Daca lui mami ii este frica de doctor, micutul va crede ca si el are toate motivele sa se teama.

Pune in evidenta partile positive

Ca toti copiii, micutul tau are un simt al observatiei foarte dezvoltat si iti ghiceste gandurile observandu-ti gesturile si tonul vocii. Fii calma cand il insotesti la medic si prefa-te ca esti chiar incantata de vizita ce va urma. Copilul iti va imita comportamentul si va fi mult mai relaxat.

Educa-l

Cauta carti si filmulete despre doctori si controale pediatrice. Copilul tau se va putea identifica cu alti micuti care trec prin aceeasi situatie. Explica-i ce se va intampla fara sa intri in detalii. Spune-i doar ca fiecare copil trebuie sa mearga la control si ca medicul este o persoana draguta care vrea ca toti copiii sa fie veseli si sanatosi.

Copiii mici vor sa semene intru totul parintilor. Foloseste-te de asta si explica-i ca sit u ai fost la doctor de multe ori, altfel nu ai fi putut sa fii atat de sanatoasa si sa ai grija de el.

Vorbeste-i

Povesteste-i cat mai des despre medic, asistente si instrumentele pe care le folosesc ei. Aminteste-i mereu cat de dragut este doctorul, ce jucarii frumoase are in sala de asteptare.

Fii sincera

Fii sincera cu copilul tau. Spune-i ca ceea ce face medicul s-ar puteasa doara putin. E mai bine sa stie la ce sa se astepte. Incearca insa sa-i explici ce sens are acea durere. Poti sa-i spui ca medicul ii va face un vaccin, care il ajuta sa nu se imbolnaveasca de o boala grava si desi doare putin acum, intepatura il ajuta sa nu sufere mai mult in viitor.