Pielea copiilor este foarte fragila si sistemul ei natural de aparare este inca putin dezvoltat inainte de varsta de trei ani, astfel ca nici nu se pune problema ca cel mic sa stea afara (fie in parc, fie la tara, fie pe plaja) fara pantaloni scurti, tricou si palarie de soare. In plus, este exclus sa-l expuneti la soare inainte de aplicarea unei creme solare cu factor de protectie ridicat (40-50).
De ce?
Daca mamicile noastre ne lasau sa ne jucam pe nisip fara nicio protectie solara, astazi lucrurile s-au schimbat. Dermatologii avertizeaza ca nu este indicat sa expunem pielea copiilor razelor nocive ale soarelui, mai ales ca mecanismul acesteia de a lupta cu efectele daunatoare ale unei expuneri prelungite nu este pe deplin format. Se stie ca ultra-violetele sunt periculoase pentru pielea extrem de sensibila a copiilor, ale caror celule melanocite nu sunt dezvoltate si nu au capacitatea de a produce melanina, pigmentul pielii care absoarbe o parte a razelor UV.
O buna echipare…
Chiar si crema solara cu indice de protectie 50 ramane doar un filtru si nu o bariera de netrecut in calea razelor UVB si UVA. Crema poate fi asimilata unei site cu gauri mai mari sau mai mici. Cu cat crema este mai eficace (protectia este mai crescuta), cu atat vor putea ajunge la piele mai putine raze UV.
De aceea, este recomandat sa ungeti pielea copilului cu un strat rezonabil de crema solara cu cel putin un sfert de ora inainte de expunere si sa reinnoiti aplicarea macar din doua in doua ore.
Si totusi, aceasta precautie nu trebuie decat sa completeze tinuta de intalnire cu soarele. Copilul trebuie bine echipat pentru a-i spori protectia. El va avea nevoie de o palarie cu boruri largi pentru a-i acoperi urechile si gatul, de un tricou cu textura stransa (daca se poate vedea prin el, atunci vor putea trece si ultravioletele) si de ochelari de soare de categoria 4.
… si o umbrela
Daca stati pe plaja, umbrela este indispensabila. Cel mai bine este sa plasati umbrela cat mai jos posibil pentru a reduce suprafetele laterale deschise catre soare. Si asta pentru ca razele difuze ating oricum pielea, chiar si la adapostul umbrelei. Nu uitati ca bebe este foarte sensibil la soare si arsurile sunt mult mai grave in cazul sau decat in cazul unui adult. Patru minte de scaldat in soare echivaleaza, pentru cel mic, cu o ora de expunere pentru un adult, iar un copil mai mic de un an nu trebuie in nici un caz sa ia contact direct cu soarele.
Bine de stiut
-
Nu expuneti un copil mai mic de un an la soare fara protectie adecvata (palarie si lotiune de plaja).
-
Nu iesiti in intervalul orar periculos – 12-16.
-
Pe plaja, folositi intotdeauna umbrela si o piscina cu apa in care cel mic sa se racoreasca.
-
Dati-i sa bea lichide regulat.
-
Aplicati pe suprafata corpului mai expusa crema cu indice de protectie ridicat. Cumparati o lotiune speciala pentru copii (care nu induce alergii).
-
Reinnoiti stratul de crema la doua ore si dupa fiecare intrare in apa.