Cu prilejul cumpararii, prin observatii amanuntite, sa ne convingem ca jucaria nu are defectiuni, in cazul jucariilor metalice ca marginile, suprafetele sunt bine finisate, in cazul jucariilor din mai multe parti ca exista toate partile componente, respectiv in cazul jucariilor de plus sau blana ca nu cad fire din acesta. Este neplacut sa observam acasa ca jucaria este defecta.

In cazul in care dorim sa cumparam o jucarie care functioneaza, trebuie incercata jucaria in timpul functionarii. In mod asemanator vom proceda si la jucariile care functioneaza cu baterie. Niciodata sa nu cumparam astfel de jucarii gandindu-ne ca in alt magazin vom cumpara bateria. Putem fi pusi in situatia sa constatam mai tarziu ca ceva nu este in ordine.

Este foarte important ca produsul sa fie insotit de instructiuni de utilizare – manipulare. Inainte de a cumpara jucaria sa verificam daca instructiunile sunt pe intelesul nostru. Acestea nu pot lipsi la jucariile cu baterii, module sau piese de constructii cumparate copiilor de varsta prescolara, fiind nevoie de ajutorul parintilor pentru functionarea jucariei sau cel putin la inceput pentru invatarea manuirii. In cazul jucariilor din import, sa fim atenti sa aiba instructiuni si in limba romana.

Sa nu acceptam jucarii care au instructiuni numai in limbi straine! Pot genera griji mai ales daca instructiunile sunt facute intr-o limba de circulatie mai restransa (de exemplu chinezeste) si nu putem gasi ajutor pentru traducere. Nominalizate, aceste jucarii sunt urmatoarele:

  • jocuri de societate, jocuri care pot fi asamblate si machete;
  • trenulete si accesorii;
  • jucarii electronice, teleghidate si cu baterii.

Informarea consumatorilor asupra calitatii trebuie sa contina insusirile esentiale, mai ales tehnice, de calitate si altele.toate acestea pot fi importante in vederea deciziei consumatorului. La achitarea costului jucariilor intotdeauna sa se ceara bon de casa care va fi pastrat cu grija deoarece mai tarziu pe baza acestuia se va putea dovedi de unde, cand si cu cat am cumparat jucaria.Este legiferat faptul ca jucariile noi de provenienta straina sau autohtona inainte de a fi puse in circulatie trebuie examinate din punct de vedere calitativ in interesul apararii intereselor cumparatorilor. Cu toate acestea in randurile jucariilor oferite spre vanzare pot fi unele defecte sau de calitate inferioara. Trebuie sa recunoastem ca este imposibil de verificat calitatea tuturor jucariilor de fiecare data.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a scos din circuitul comercial produse cu defectiuni mai mari sau periculoase : pistolul chinezesc cu bile de plastic. In acest caz, in toate situatiile am atras atentia consumatorilor prin comunicari date publicitatii ca aceste au fost interzise.

Ce este de facut in cazul cumpararii unui produs defect?
Inainte de toate va atragem atentia ca nici un sortiment de jucarie nu este considerat obiect de folosinta indelungata, astfel incat nu exista obligativitatea de emitere a certificatului de garantie. Aceasta bineinteles nu inseamna ca suntem neputinciosi atunci cand am cumparat un produs defect.

Daca aveti sesizari cu privire la calitatea jucariilor va rugam adresati-va Oficiilor Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau Oficiului Municipiului Bucuresti pentru Protectia Consumatorilor, unde veti fi ajutati la rezolvarea plangerilor dumneavoastra.

 

ATENTIE!!! Comercializarea se face cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 21/1992, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 58/2000 si Hotararea Guvernului nr. 710/1999 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii.