Si nevoile familiei influenteaza perioada scursa intre doua sarcini. Multi parinti se gandesc la starea financiara, profesionala si la varsta. Dr. Derzko, mama a patru copii (de 31, 30, 23 si 21 de ani), si-a programat sarcinile in functie de situatia profesionala. „Am avut primii doi copii inainte sa incep rezidentiatul, iar pe ceilalti – dupa ce l-am terminat.” Spune ea.

Dr. Milowic, mama a trei copii (de sapte, cinci si patru ani) a decis impreuna cu sotul sau sa aiba copii unul dupa altul , pentru ca erau deja destul de in varsta si avea cariere solide. Totusi, ea spune ca „E foarte greu sa ai, in acelasi timp, trei copii in scutece”

Pat, din New York, mama a trei copii (de 40, 38 si 32 de ani) a sperat ca cei doi copii mai mari se vor juca impreuna si vor fi cei mai buni prieteni. Dar situatia a fost dificila pentru copilul cel mai mare, care a suferit pentru ca nu a avut timp sa se afle in centrul atentiei.

Cand ai copii de varste apropiate, ai tendinta sa ii cresti impreuna sis a-l faci pe cel mai mare sa creasca mai repede, pentru ca el trebuie mereu sa aiba grija de fratele mai mic. Dr. Milowic a observat o anumita rivalitate intre copii ei. Totusi, ea spune: „Cred ca impreuna invata arta negocierii, invata sa imparta ceea ce au sis a traiasca in compania altora”

Daca unii parintii evita scutecele si trezitul in mijlocul nosptii, altii nu vor sa aiba doi copii la facultate in acelasi timp. Exista si parintii care astepata ca primul copil sa devina mai independent, mai capabil de a intelege si chiar dornic sa aiba un bebelus in casa.

Daca intre copii este o diferenta mare de varsta, intre patru si zece ani, exista posibilitatea ca cel mai mare sa se sature de rolul de babysitter si sa devina frustrat. In copilarie, Dr. Derzko s-a simtit coplesita de diferenta de cinci ani dintre ea si sora mai mica. Totusi a observat la copiii ei ca „cei mai mici aproape ii venereaza pe cei mari, iar cei mari sunt plini de respect fata de realizarile fratilor mai mici”

Pentru John, mezinul lui Pat, diferenta de varsta a fost perfecta. „Cand John avea 10 ani, Christine, al doilea copil, pleca la facultate. Intre 10 si 17 ani am fost doar ai lui” spune Pat.

Cand se hotaraste intervalul dintre doua sarcini, decizia finala depinde in foarte mare masura de starea de sanatate a mamei. Numai mama isi cunoaste corpul atat de bine incat sa-si poata da seama daca poate avea grija de doi copii in acelasi timp. Mai important decat diferenta de varsta intre copii, este ce-si doresc parintii, si mai ales mama.

„Pana la urma” spune Dr. Milowic, „poti sa-ti faci planuri peste planuri. Nu intotdeauna avem copii atunci cand ii planificam.