In timp ce unele femei se mandresc foarte mult cu statutul lor de mame, altele isi doresc totusi sa isi pastreze o oarecare identitate personala. Pentru acestea din urma trecerea de la o femeie de cariera la mama este dificila, dar nu imposibila!

Fiecare mama este mai intai de toate o persoana cu nevoi, pasiuni, presonalitate si dorinte – rolul de mama nu trebuie sa inlocuiasca aceasta persoana ci sa o completeze.

Avem un scop in viata si a fi mame este o parte din acest scop.
Trecerea de la o femeie fara obligatii care poate face orice si oricand la cea de mama, cand ai responsabilitatea cresterii i educarii unui copil – este poate cea mai importanta a vietii. O tranzitie tipica a unui adult se finalizeaza intr-o perioada de la un an pana la trei ani. Este perfect normal ca in acest timp sa tanjim dupa aspecte ale vietii noastre de dinainte de venirea pe lume a bebelusului, la fel cum este normal sa nu ne simtim complet implinite de bebelusii nostri.

Daca mama nu e fericita, nimeni nu e fericit!
Fie ca iti doresti sa te intorci la serviciu la un moment dat, fie ca iti doresti sa ramai acasa cu micutul tau cat mai mult posibil, este foarte important sa fii fericita si impacata cu alegerea ta! De asemenea, trebuie sa ai mare grija de tine, sa nu te lasi absorbita si coplesita de nevoiele celorlalti si sa iti pastrezi timp si pentru tine, pentru pasiunile si dorintele tale.

In timpul trecerii de la femeia independenta la mama pot aparea momente de pierdere a respectului de sine, a increderii, a confirmarii ca ceea ce se intampla este corect. Aceste momente se datoreaza in mare parte societatii si conceptiei care spune ca o concentrare pe nevoile personale denota egoismul. Majoritatea femeilor nu se gandesc la nevoile lor pana la sfarsitul zilei atunci cand toate celelalte sunt deja in buna ordine, iar persoanele apropiate (sotul, copiii) sunt multumite si linistite.

Nu exista standarde dupa care sa se masoare cat de buna este o mama. Vazand copilul ca pe singurul mijloc de implinire si fericire, o mama pune foarte multa presiune asupra copilului si implicit asupra ei, prin urmare, implinirea si fericirea trebuie obtinute si din alte surse, cum ar fi continuarea serviciului.

Pentru a usura aceasta trecere, impartasiti gandurile si simtamintele din aceasta perioada, cu alte mame pentru ca este de ajutor sa aflati ca nu sunteti singurele care trec prin toate dificultatile acestei tranzitii. De asemenea, veti putea afla ce solutii au gasit alte mame si sa le adaptati situatiei voastre.

Sursa: BabyZone