Daca esti gata sa ai propria ta familie, dar dupa cateva luni de incercari nu ai reusit sa vezi cele doua liniute roz pe testul de sarcina, poate ar fi timpul sa adaugi in dulapiorul cu medicamente cateva teste pentru fertilitate.

Teste de ovulatie

Exista o gama variata de teste de ovulatie, de la simple betigase la dispozitive electronice care monitorizeaza mi multe semne ale ovulatiei in saliva, urina sau prin piele.

Testele de ovulatie standard.
Masoara prezenta hormonului luteinizant (LH) din urina. Cantitatea de LH din urina ajunge la nivelul maxim cu 12 – 48 de ore inainte de ovulatie. Testele iti arata cand ai atins nivelul maxim de LH, anticipand perioada cea mai fertila cu circa 36 de ore inainte caea sa se instaleze. Cele mai multe pachete contin cinci sau sase betigase, deci trebuie sa calculezi cand sa iti faci testul in functie de lungimea ciclului. Femeile care au cicluri mai lungi sau neregulate pot sa aiba nevoie de mai mult de un pachet pentru a-si determina perioada fertila.

Testele de saliva folosesc un microscop micut pentru a examina cantitatea si infatisarea sodiului din saliva. Trebuie sa pui putina saliva pe o lamela si apoi sa observi daca eventualele schimbari in infatisare. In apropiere de perioada fertila sodiul din saliva ia forma asemanatoare cu cea a unei ferigi. Desi testele sunt usor de facut, unele femei identifica mai greu forma caracteristica ferigii.

Testele – ceas sunt de fapt mici computere, cu forma unui ceas de mana, care monitorizeaza nivelul de clorura din piele. Nivelul ionilor de clorura creste cu 24 de ore inainte de cresterea nivelului de estrogen si cu doua zile inainte de cresterea nivelului de LH, astfel mini computerul te anunta cu cinci zile inainte de ovulatie. Trebuie sa porti ceasul numai noaptea si nu mai este nevoie de teste de sange sau saliva. Pachetul contine un sensor care va functiona o luna, deci va trebui sa mai cumperi, separat, alti senzori.

Testele Clearblue sunt dispozitive electronice care folosesc teste de urina pentru a masura atat nivelul estrogenului cat sip e cel al hormonului luteinizant. Deoarece estrogenul atinge nivelul maxim cu cateva zile inainte ca LH sa ajunga la maxim, monitorizarea ambilor hormoni poate prevesti ovulatia cu cateva zile inainte. Computerul inregistreaza informatiile personale de la luna la luna si indica precis nivelul fertilitatii. Pachetul contine 30 de betigase pentru urinacare ar trebui sa iti ajunga pentru trei luni.

Testele Ovacue masoara nivelul de electroliti din saliva pentru a indica nivelul maxim, la care se ajunge cu cateva zile inainte de cresterea nivelului de LH. Aceste teste sofisticate inregistreaza fluctuatiile nivelului de electroliti printr-un senzor in forma de lingura pe care il tii in gura dimineata. Daca folosesti si un senzor vaginal, care este optional vei avea confirmarea ca in luna respectiva chiar a avut loc ovulatia. Niciun alt test nu are aceasta calitate.

Teste de sperma

Multi barbati sa feresc sa mearga la medic pentru a cere analiza de sperma. Pentru a raspunde nevoii de intimitate, in farmacii se gasesc teste de sperma pe care le poti face acasa. Acestea pot detecta daca numarul de spermatozoizi ajunge la cei 20 de milioane pe mililitru, nivelul fixat de Organizatia Internationala pentru Sanatate.

Testul masoara cu destula acuratete numarul spermatozoizilor din fiecare proba de sperma. Totusi, concentratia de spermatozoizi poate varia destul de mult de la zi la zi. Barbatii care fac acest test in cabinete specializate sunt sfatuiti sa repete testul de doua sau trei ori daca la prima analiza s-a gasit un numar mic de spermatozoizi. In plus, testele care se gasesc in farmacii nu pot da informatii despre alti factori care afecteaza calitatea spermei: mobilitatea (procentul de spermatozoizi activi), viteza (miscarea spermatozoizilor in linie dreapta) sau morfologia (forma si marimea spermatozoizilor). Testele celel mai avansat care se pot face intr-un cabinet specializat ofera si informatii cu privire la calitatea genetica a spermei si volumul total de sperma din lichidul ejaculat. Asadar, daca testul facut acasa a dat rezultate bune, nu inseamna neaparat ca esti fertil.

Partea buna este ca rezultatul prost obtinut la un test facut acasa il poate convinge pe medical tau sa ceara analize de laborator mai sophisticate, care vor arata cu acuratete daca ai sau nu nevoie de tratament.